Motorul economiei se tureză cu sacrificii! Profesorii și pensionarii, puși pe locul 2

Guvernul Orban merge pe investiții și cifre! Pensionarii vor trăi mai bine cu 14% și profesorii sunt trecuți în ultima bancă prin amânarea măririi de salariu pentru anul viitor, dar același guvern alocă 20 de miliarde de lei pentru investiții.

Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș, laudă creșterea de 14% a pensiilor, prin care punctul de pensie ajunge la 1.442 de lei de la 1.265 și pensia minimă de la 704 la 800 de lei. Statisticile Eurostat indică o creștere procentuală a persoanelor în vârstă aflate în risc de sărăcie. În  2017, 17,6% dintre pensionari se încadrau în categoria de risc. În 2019, procentul a ajuns la 25,1%. Pirtea spune despre majorarea Guvernului Orban că reprezintă cea mai mare creștere efectuată în prezent: „Majorările de pensii nu sunt cheltuieli «one-off», care să se realizeze o singură dată, ci fac parte din categoria cheltuielilor publice permanente, care, odată majorate, trebuie menținute în plată permanent. De aceea, caracteristica esențială a acestor majorări trebuie să fie sustenabilitatea, în concordanță cu parcursul economiei. Astfel, punctul de pensie crește prin această rectificare cu 14%, de la 1265 la 1442 lei, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere efectuată până în prezent. Totodată, se va realiza și majorarea indemnizației minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 la 800 lei”.

Alocațiile nu se mai dublează pentru că nu sunt bani, dar PNL le va crește cu 20%. Nici profesorii nu mai primesc banii promiși. Deputatul PNL a caracterizat decizia de a amâna dascălii drept una regretabilă. „Majorarea salariilor personalului didactic se va aplica de la 1 septembrie 2021- O decizie de forță majoră regretabilă, o amânare tristă pentru dascălii României, care au dus greul în această pandemie, marea lor majoritate trebuind să își reinventeze întregul proces de predare, cu costuri de timp și de bani relativ ridicate. Din nou, însă, prin apel la realism, vedem cum aprobarea acestor măsuri conduce la o economie aplicată necesarului de finanțare, atât în anul 2020 (de la 11,2 miliarde lei la 3,6 miliarde lei) cât și în anul 2021 (de la 34,3 miliarde lei la 19,3 miliarde lei)”, a declarat Marilen Pirtea. Profesorilor li s-a închis de multe ori ușa în nas când vine vorba de remunerare. A fost nevoie de amenințări cu înghețarea anului școlar și greve în 2000 pentru a obține o mărire salarială și de acțiuni în instanță pentru a obține banii tăiați de Guvernul Boc în 2010. Cu toate acestea, Legea salarizării pentru anul 2022 prevede creșteri la un nivel decent a tuturor salariilor. Un profesor cu 25 de ani vechime și studii superioare va avea un salariu de 5.517 de lei și un debutant 4.098 de lei, dacă Guvernul nu își va asuma alte măsuri regretabile și întârzieri.

Vicepreședintele Camerei Deputaților salută investițiile Guvernului Orban și spune că motorul economiei trebuie accelerat în perioada de criză. „În primele șapte luni statul a reușit să investească 20 de miliarde de lei, cea mai mare sumă din ultimii zece ani, un semnal bun pentru capacitatea de mobilizare economică a administrației centrale. Să nu uităm, orice discuție despre relansarea economică trebuie să pornească de la două aspecte cheie: creșterea investițiilor și păstrarea ocupării depline a forței de muncă. Suntem într-o perioadă de scădere economică consistentă, motivată prin măsurile luate în perioada stării de urgență, incomode, dar necesare. Investițiile, așadar, sunt motorul creșterii în această perioadă critică. Mai mult, dacă suntem obiectivi, observăm că factorii guvernamentali au luat măsuri precise, utile atât pentru stimularea investițiilor cât și pentru protecția forței de muncă. Noul model de Kurzarbeit, prin care costul forței de muncă este împărțit între angajator și stat, este încă un exemplu de sprijinire a forței de muncă și a companiilor”, a explicat deputatul Pirtea.

Deficitul bugetar înregistrat de România ajunge la 75 de miliarde de lei, adică 8,6%. Marilen Pirtea este încântat de creștea pentru Sănătate de aproape 5 miliarde de lei și de cei 500 de milioane de lei prevăzuți pentru Educație. „În condițiile acestei scăderi economice semnificative a economiei românești, rectificarea bugetară propusă de Guvern restrânge mai multe tipuri de cheltuieli, canalizând acum resursele bugetului public doar spre domenii vitale. Dintre domeniile considerate prioritare, sănătatea și educația sunt, fără niciun dubiu, urgențe de primă linie, pentru care necesarul de finanțare merită asigurat fără compromisuri. Creșterea prevăzută la această rectificare pentru domeniul sănătății, de 5 miliarde lei, atât de importantă pentru alimentarea multiplelor cheltuieli medicale din această perioadă, de criză pandemică, dar și creșterea bugetului educației, cu peste 500 de milioane lei, alături de creșteri destinate bugetelor de investiții ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, dar și ale Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, arată concentrarea eforturilor bugetare spre axe prioritare ale guvernării liberale”, a încheiat deputatul.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/