Motor și… ACȚIUNE! Începe a șaptea ediție a Festivalului „Ceau, Cinema!”

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Proiecții în aer liber, masterclassuri, dezbateri online și ateliere de film pentru tineri, cu această listă de activități vă așteaptă în acest an Festivalul „Ceau, Cinema!”, în cadrul celei de-a șaptea ediții. Festivalul va avea loc de joi, 16 iulie, până duminică, 19 iulie, și se va desfășura exclusiv în aer liber, la Grădina de Vară „Capitol” din incinta fostului cinematograf Arta, dar și în curtea Institutului Francez, bineînțeles, cu respectarea măsurilor de protecţie și de distanțare impuse de autorităţi.

Filme cu specific bănățean, avanpremiere, seri de umor francez și maghiar. Iată ce proiecții vor rula!

Anul acesta este despre comedie și lacrimi de fericire. Festivalul va fi deschis cu premiera la Timișoara a filmului „Ivana cea Groaznică” (2019), urmată de o discuție online cu regizoarea sârbo-română Ivana Mladenović. Proiecția este susținută de Conceptual Lab by Theo Nissim.

„Ceau, Cinema!” prezintă în avanpremieră „Păr” (2020), cel mai nou documentar despre „rezistența prin păr” în timpul comunismului, realizat de regizorul timișorean Florin Iepan. Acesta va fi prezent la proiecție împreună cu editorul de imagine Călin Meda. Cei doi vor participa la o discuție cu publicul, iar după urmează un alt film recent al lor, „Eugeniu, prinţul nostru cel de toate zilele” (2019), despre celebrul personaj istoric Eugeniu de Savoya. Tot în cadrul secțiunii Filme Bănățene va fi arătat pentru prima dată în România și scurtmetrajul documentar „Jurnalul meu de România” (2019), de Carmen Lidia Vidu. Filmul o are în centru pe actrița timișoreană Daniela Török, care va fi prezentă la proiecție.

Comediile „Enormă” (2019), de Sophie Letourneur, prezentată în premieră în România, şi „Paradisul, probabil” (2019), de Elia Suleiman, premiată la Cannes, precum și animația „Călătoria fantastică a Maronei” (2019), de Anca Damian, vor putea fi văzute la Ceau, Cinema! în cadrul „Zilelor Filmului de Umor à la française”, organizate în acest an împreună cu Institutul Francez din Timişoara. De o proiecție specială va avea parte cel mai premiat film francez al ultimului an, „Mizerabilii” (2019), de Ladj Ly.

Pentru că tema ediției din acest an este comedia, programul cuprinde una dintre cele mai cunoscute satire clasice la adresa comunismului ale cinematografiei maghiare, „Martorul” (1969), de Péter Bacsó, prezentată în versiune necenzurată, restaurată cu sprijinul Institutului Balassi – Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Ateliere și dezbateri

În afara proiecțiilor de film, Ceau, Cinema! propune în acest an și o secţiune de trei discuții online cu cineaști români. Invitații masterclassurilor sunt regizorul Adrian Sitaru, scenaristul Alex Baciu și actrița Maria Popistașu. În plus, în timpul festivalului va avea loc o dezbatere despre starea criticii de film, pornind de la volumul „Viața, moartea și iar viața criticii de film” (Polirom), de Andrei Gorzo, care va fi prezent la Timișoara. Cu sprijinul Asociației Culturale Contrasens se va desfășura și atelierul de educație pentru tineri Ceau, Cineva!. Participanții vor asista la trei întâlniri despre cinema: prima va fi cu regizoarea Ivana Mladenović și va avea loc online, iar celelalte două îi vor avea ca invitați pe criticii Andrei Gorzo și Ionuț Mareș.

Programul integral este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe pagina de Facebook a festivalului, iar biletele pot fi achiziţionate online, de pe iabilet.ro sau direct din site. Tot pe site sunteți invitați să urmăriți promourile filmelor ce vor rula. În cazul anulării unei proiecţii din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, organizatorii festivalului spun că banii pe bilet vor fi returnați.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/