Motivul pentru care validarea lui Dominic Fritz a fost atacată în instanță

Primarul ales al Timișoarei, Dominic Fritz, nu va fi învestit în funcție în 27 octombrie, așa cum era stabilit, deoarece validarea mandatului a fost atacată în instanță de trei persoane, printre care și Adrian Popescu. De profesie avocat, candidatul ALDE la funcția de primar, se bazează pe încălcarea Legii 115/2015 și a unui articol din Constituție.

Adrian Popescu susține că Dominic Samuel Fritz nu îndeplinește cerința expresă din legea organică invocată de Constituția României, Legea 115/2015, de a avea domiciliul în unitatea administrativ-teritorială de candidatură”.

CITEȘTE ȘI: UPDATE Se amână predarea de ștafetă de la Robu la Fritz. A fost contestată validarea mandatului

„Domiciliul nu poate fi în niciun caz asimilat cu o adresă pentru care Inspectoratul General pentru Imigrări emite un Certificat de Înregistrare cu titlu implicit temporar –așa cum are domnul Dominic Samuel Fritz, pentru că asta ar însemna o crasă discriminare pozitivă a cetățenilor străini în raport cu cetățenii români și implicit o încălcare flagrantă a art. 16 alin. (1) din Constituția României, precum și a normelor europene, câtă vreme cetățenilor români nu li se recunoaște drept domiciliu o reședință temporară, flotantă și, implicit, nu li se acordă dreptul de a fi aleși în unitatea administrativ-teritorială în cauză. Legea 194/2002 spune clar la art. 76: Corespondentul domiciliului pentru cetățenii UE este, evident, reședința/rezidența permanentă, nicidecum simpla înregistrare la Inspectoratul General pentru Imigrări, respectiv Certificatul de Înregistrare emis de acesta”, a scris Popescu, pe pagina sa de Facebook.

Rămâne de văzut dacă contestația este sau nu întemeiată. Tribunalul Timiș are termen cinci zile pentru a soluționa cauza.