Moș Nicolae, sărbătorit după rit vechi, la Radimna

Organizația Locală Radimna a Uniunii Sârbilor din Radimna a fost, weekendul trecut, gazda evenimentului dedicat prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, acțiunea din localitatea cărăşeană fiind marcată prin tăierea colacului.

În viziunea celor mici, sărbătorile de iarnă sunt așteptate cu sufletul la gură. Și asta pentru că, în luna lui Decembrie, emoţiile cresc în intensitate odată cu venirea Moșului cu darurile-n ghetuțe (pentru cei care au fost cuminți) sau cu nuielușă (pentru cei mai puțin ascultători). Din punct de vedere spiritual însă, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae pentru scutul pe care făcătorul de minuni a reușit să-l pună în fața vitregiilor sorții, apărându-i astfel pe cei aflați în impas.

În cadrul evenimentului de la Radimna (tăierea colacului de către preotul paroh al Bisericii ,,Sfântul Nicolae” din localitate, Veroliub Gvozdenovici), organizatorilor, în frunte cu președintele Slavoliub Branisavlevici, li s-au alăturat următorii invitați: Nicolaie Curici (primarul comunei Svinița), Ilie Balaci (președintele Organizației Locale a Uniunii Sârbilor, Svinița), precum și alți președinți de organizații locale aparținând Uniunii Sârbilor (Rada Petco – Măcești, Adrian Moiseș – Moldova Veche și Radoslav Obradovici – Divici).

Totodată, acțiunea din localitatea sârbească le-a avut în prim-plan și pe femei, în speță, Asociația Femeilor din Radimna și cea din Svinița care, în plin post al Crăciunului, au profitat de ocazie, împărtășindu-și fel și fel de rețete tradiționale, rețete care fac excepție de la următoarele ingredientele: carne, ouă, lapte, brânzeturi etc.

Întregul eveniment a fost un real succes, singurul inconvenient fiind legat de lipsa participării la praznicul Sfântului Nicolae, din cauza codului portocaliu de ninsori, a două personalități marcante pentru comunitatea sârbă. Este vorba despre: Ognean Cristici (președinte al Uniunii Sârbilor din România) și Slavoliub Adnagi (deputatul minorității sârbe).