Mortalitatea infantilă în Caraș-Severin, cea mai mică din Regiunea Vest!

foto salvati copiii (1)
untitled design set 970x90 px

O statistică prezentată de Salvați Copiii arată situația pe județe la capitolul mortalitate infantilă. Surprinzător sau nu, Caraș-Severinul stă cel mai bine din Regiunea Vest.

Regiunea Vest se poate lăuda cu cea mai mică rată a mortalității infantile, 4,7 la mia de copii născuți vii, în timp ce media națională este de 5,2, potrivit datelor definitive oferite de Institutul Național de Statistică și transmise presei de Salvați Copiii.

Dacă ne uităm doar la Regiunea Vest, județul de aici care are cea mai mică rată de mortalitate în rândul nou-născuților este Caraș-Severinul. Conform statisticilor, aici mor mai puțin de 4 copii din 1.000 de nou-născuți, rata exactă fiind de 3,4. Următoarea poziție este ocupată de județul Timiș, care are o rată a mortalității infantile de 4 la mie, urmează Aradul cu 4,9. Cel mai rău stă Hunedoara, care depășește și rata națională. Aici mor mai bine de 6 copii din 1.000, rata fiind de 6,6 la mia de nou-născuți.

La nivel național, cele mai îngrijorătoare cifre apar în Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie).

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

publicitate ziar expresb 1000x100

Din anul 2010, Salvați Copiii România a ajuns până acum în Regiunea Vest cu 102 echipamente necesare supraviețuirii nou-născuților, în valoare de 842.724 de euro, la maternitățile din Arad, Reșița, Oravița, Moldova Nouă, Caransebeș, Petroșani, Hațeg, Hunedoara, Deva și Timiș.

Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către administrația financiară de care aparțin cu domiciliul, termen limită – 25 mai 2023. Formularul precompletat cu datele organizației se poate descărca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/