Mortalitate la suine în Bocșa, directorul DSVSA liniștește spiritele: „Nu e nicio suspiciune de pestă”

Mai multe cazuri de mortalitate porcină în orașul Bocșa au pus pe jar locuitorii, aceștia fiind speriați că ar putea fi vorba despre cazuri de pestă porcină africană, cea care a infestat deja mai multe zone din țară.

Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Securitatea Alimentelor Caraș-Severin, Nicolae Crista, ține să liniștească lucrurile și spune că nu există nicio suspiciune privind temuta boală în Caraș-Severin, chiar dacă mai apar cazuri de moarte la porci sau grăsuni, explicând că astfel de cazuri sunt tot timpul, dar că nici nu se pune problema de a suspecta prezența virusului pestei porcine. Potrivit autorităților, orice suspiciune de pestă porcină se anunță imediat fie medicului veterinar, fie direct conducerii DSVSA.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a verificat 5.046 de unități de alimentație publică pentru prevenirea răspândirii pestei porcine, a aplicat amenzi în valoare de 458.160 de lei și a confiscat 2.678 kg de carne de porc, dar nu au fost situații deosebite în Caraș-Severin.

Inspectorii ANVSA au verificat un număr de 5.046 de unităţi, dintre care 1.934 au fost unități de alimentație publică (restaurante, unități tip fast-food), 697 de unități de tip carmangerie/măcelărie, 131 de cantine, 112 unităţi de tip catering, 286 de rulote, 149 de pensiuni turistice și 1.737 de magazine alimentare. „Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 358 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 458.160 de lei”, anunță ANSVSA. Nu au fost nereguli, însă, în Caraș-Severin.

De asemenea, Autoritatea de control precizează că au fost emise 6 ordonanţe de suspendare a activităţii şi 7 ordonanţe de interzicere a desfășurării activității unor unități din sectorul alimentar. „Totodată, inspectorii veterinari au dispus măsuri de reținere oficială și expediere către unități de neutralizare pentru 2.678 de kilograme de carne de porc a cărei trasabilitate nu a putut fi stabilită”, transmite ANSVSA.

Potrivit Autorității, în perioada 1-31 august 2018 au fost organizate controale tematice pentru prevenirea propagării pestei porcine africane (PPA) pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, marcarea, certificarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor obținute din carne de porc sau care conțin carne de porc.

Autoritatea declară că au fost verificați operatorii din sectorul alimentar care comercializează produse alimentare de origine animală în cadrul unităţilor de vânzare cu amănuntul, situate în zonele de agrement și în localităţile de interes turistic. „Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic”, menționează sursa citată.

ANSVSA a anunțat că numărul porcilor sacrificați din cauza infestării cu virusul pestei porcine africane a ajuns la 159.645 de capete, boala evoluând în 11 județe și 190 de localități – 826 de focare, niciunul însă în Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/