La solicitarea inginerului Cristian Mâțu și a profesorului Cornel Hamat din Timișoara, inițiatorii proiectului încă de la începutul anului 2000, municipalitatea va prelua în administrare de la Consiliul Județean Caraș-Severin monumentul.
Propunerea a fost aprobată în ședința extraordinară de Consiliu Local din ultima zi a lui martie. Potrivit primarului Marcel Vela, obiectivul va fi administrat și promovat ca obiectiv turistic de către Consiliul Local al municipiului Caransebeș, iar Consiliul Județean rămâne să se preocupe de accesul la acesta.
„Drumul Județean care leagă localitatea Borlova de platoul de la Crucea Monument va fi îngrijit și reabilitat când va fi cazul de Consiliul Județean, pentru un acces facil către acest obiectiv turistic, inaugurat în anul 2004 de Înălțarea Sfintei Cruci. În continuare, cei doi inițiatori ai proiectului vor fi alături de Primăria Caransebeș pentru a consilia și a veni cu propuneri și idei de a pune Crucea, care se observă în serile senine chiar de la Timișoara, în valoare și să reprezinte ca un simbol Banatul. Să fie în amintirea și spre pioșenia celor care și-au jertfit viața pentru țară, aici, în Banat”, ne-a declarat primarul Marcel Vela.
Crucea metalică de pe Muntele Mic, monument al credinţei, al cinstirii înaintaşilor eroi, este una dintre cele mai reprezentative din Banat. Construirea edificiului devenise stringent necesară, deoarece vechea cruce din lemn, ridicată cu peste 70 de ani în urmă, nu mai rezista intemperiilor. Astfel, s-a creat un grup de iniţiativă, sub înaltul patronaj al Mitropoliei Banatului, care a stabilit refacerea crucii-monument. În 14 septembrie 2004 a fost inaugurat noul obiectiv, cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului de la acea vreme, şi a PS Laurenţiu, Episcopul Caransebeşului, actualul Mitropolit al Ardealului.