Monument unic în lume, obiectiv turistic în Rusca Montană

Frumusețile naturale ale Banatului Montan atrag în fiecare an mii de turiști din toată țara, dar nu numai, fie că este vorba de Semenic sau Muntele Mic, fie că vorbim de cascada Beușnița ori de parcurile și rezervațiile naturale. Mii de turiști și totuși prea puțini pentru ceea ce Caraș-Severin oferă: munți, Dunăre, lacuri naturale, posibilități de practicare a sportului atât iarna, cât și vara. Astăzi vorbim însă despre un monument unic în lume.

Pentru că natura a fost darnică cu acest județ, în semn de recunoștință oamenii i-au dedicat un monument, ca o dovadă a respectului pe care îl poartă acesteia. Este un monument unic nu doar în țară, ci și în lume.


La Rusca Montană, aproape de ieșirea din județ, spre Hunedoara, la „Șapte Izvoare”, în anul 1936 a început construcția unui monument dedicat turismului. Cu tehnica de atunci, dar și cu finanțarea filantropică a comunității, acesta a fost terminat un an mai târziu.

Monumentul Turismului este realizat din marmură de culoare albă, extras din cariera de la Rușchița. Inițial, acesta a fost amplasat pe drumul ce leagă Rușchița de Vf. Padeș, 1.374 de metri, cel mai înalt din Munții Poiana Ruscăi. În august 1984, acesta a fost mutat în comuna Rusca Montană, unde se află și acum. Pe soclul său stă scris: „Turistule ajuns sub poala pădurii/Aruncă necazul şi patima urii/Încearcă să prinzi din legile firii/Scânteia divină: virtutea iubirii”.

Peste timp, localnicii s-au hotărât să organizeze o sărbătoare dedicată acestui monument, care are loc la începutul lunii august.

Rusca Montană este așezată la poalele Munților Poiana Ruscă, la granița cu județele Hunedoara și Timiș. Accesul în comună se face pe Drumul Județean DJ 684 care pleacă din DN 68, care leagă Caransebeș de Hațeg.

Monumentul dedicat turismului este doar unul dintre obiectivele care pot fi identificate prin intermediul aplicației Visit Caraș-Severin, aplicația de promovare a Banatului.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/