Inscripția găsită de alpinistul Coco Galescu îi face pe arheologi să continue cercetările pe Vâlsanu

În aceste zile arheologi din Timișoara și Caransebeș continuă cercetarea sistematică în Munții Țarcu, în zona în care renumitul alpinist Cornel Galescu a descoperit în urmă cu trei ani o inscripție care datează, cel mai probabil de la începutul Mileniului I.

Din echipa de cercetători fac parte prof. univ. dr. Florin Drașonean membru al Academiei Române, Filiala Timișoara, Adrian Ardeț cercetător și Iulian Leonti muzeograf la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș.

În acest an, prin bunăvoința domnului director Romulus Ioan director executiv la TMK Reșița, am primit uneltele necesare pentru a sparge acele dale din zona Valea Vâlsanului de pe Muntele Mic, pentru a putea merge mai jos de locul unde a fost descoperită, în 2017 acea inscripție cu două grupe de petroglife (formă de artă simbolică primitivă). De când sunt aceste inscripții nu se cunoaște cu exactitate, probabil de la începutul mileniului I”, ne-a declarat prof. univ. dr. Florin Drașovean.

Inscripția a fost descoperită de renumitul alpinistul Cornel Galescu, într-o scurtă expediție în munții Țarcu, care a anunțat specialiștii muzeului caransebeșean. La rândul său cercetătorul Adrian Ardeț a anunțat colegii de la Cluj Napoca care au realizat un mulaj din cauciuc siliconat de pe această inscripție, care se află în patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță. Cercetările din acest an se vor încheia la sfârșitul acestei săptămâni.