Monorail în loc de metrou? Nicolae Robu: „Eu sunt cu mintea deschisă”

Timișorenii ar merge mai degrabă cu monorailul decât cu metroul. Nicolae Robu a explicat de ce transportul public subteran este o idee dificil de implementat, dar crede că există alternative. Edilul nu exclude posibilitatea construirii unui sistem monorail în viitor ca măsură pentru fluidizarea traficului.

Metroul dorit de Nicolae Robu este „în stație” la Ministerul Transporturilor de ani de zile. Primarul a explicat de ce nu se mai poate crea un sistem subteran de transport, dar crede că o alternativă este posibilă. Cu tot cu studiul de prefezabilitate depus și o firmă chineză care și-a anunțat interesul, proiectul rămâne o provocare pentru administrația de pe Bega din cauza problemei în accesarea fondurilor europene. „În momentul în care s-a câștigat finanțare europeană pentru acest coridor de cale ferată, pentru a se adăuga încă o linie la ceea ce există pe aceeași tehnologie cu lărgirea movilei, este limpede că nu se mai pune problema ducerii liniei în subteran. Noi, imediat ce am primit acest răspuns de la Ministerul Transporturilor, am purtat discuții să vedem cum să ne împărțim sarcinile pentru a crea sistemul de pasaje pe sub calea ferată și peste calea ferată încât să asigurăm fluență traficului auto în oraș. De îndată ce ni s-a spus că nu se mai pune problema ducerii liniilor de cale ferată în subteran, noi am dat drumul unui studiu care să ne propună o altă variantă de metrou pentru Timișoara.”, a explicat Nicolae Robu.

Edilul critică opoziția exprimată în spațiul public și spune că există un grup de „hateri” cu normă întreagă. Nicolae Robu consideră că se bucură de aprecierea timișorenilor și a subliniat necesitatea unui sistem de transport mai puțin poluant. Chiar dacă un metrou este prea mult pentru capacitățile administrației locale, Robu spune că un monorail este mai ieftin și mai ușor de construit. Primarul a încheiat cu mențiunea că își păstrează deschiderea față de proiectele de interes pentru oraș. „Corpul de hateri care, la absolut orice idee, fără a avea nimic în spate, își permit să califice orice idee în fel și chip. De multe ori, le-am pus momeală, de exemplu golurile date de mine la meciuri de relaxare, ca să-și mai arunce veninul, nu cumva să îi macine în interior. În orașul acesta mă duc cu fruntea în sus, mă uit în ochii oamenilor și mă opresc oamenii, mă alimentează cu aprecierile lor pentru ceea ce se fac. Noi mergem înainte și așteptăm oportunitatea de a face fie metrou, fie alte tehnologii. Până se va ajunge la aparate de zbor individuale, la dronele de persoane ca bun curent, cum este mașina astăzi, va trece timp. Nu ne putem aștepta să se renunțe la mașină până atunci! Vin mașinile nepoluante și noi încurajăm promovarea acestor mașini. Cine știe, într-o bună zi poate să apară monorailul, care este mult mai simplu de realizat decât metroul. Eu sunt cu mintea deschisă și tot ce este potrivit să se facă în orașul nostru are susținere din partea mea și mă zbat să se și facă.”, a încheiat primarul.