Consiliul Județean Timiș ia măsuri pentru finalizarea în termen a investițiilor din județ, în contextul crizei care îi afectează și pe antreprenori. Rezilierea contractelor neonorate în termen nu e întotdeauna cea mai eficientă măsură, fiind obligatoriu de parcurs timpi pentru reluarea procedurilor de licitație.
„Noi încercăm în permanență să îmbunătățim performanța aparatului de specialitate propriu. Prin proceduri, prin profesionalizare, în sensul scrierii unor caiete de sarcini mai bune, prin atenție sporită în procedurile de achiziție publică și în ce privește urmărirea efectiv de implementare a contractelor. E adevărat că încă mai avem parte de unii constructori care sunt în dificultate sau nu sunt așa de serioși. Noi am abordat însă o manieră profesionistă de a lucra cu ei, scris, transparentă, inclusiv cu notificările aferente atunci când lucrurile nu merg foarte bine, astfel încât să îi atenționăm că de acum înainte lucrurile trebuie să se desfășoare altfel.”, a explicat Marian Vasile, administratorul public al județului Timiș, pentru expressdebanat.ro.
Între constructorii neserioși, cel mai cunoscut caz este al antreprenorului care s-a ocupat, inițial, de modernizarea și extinderea la patru benzi a DJ 691. CJ Timiș a reziliat contractul cu acesta în februarie și a lansat, recent, licitația pentru găsirea unui constructor nou pentru lotul 2 al acestui drum.
CITEȘTE ȘI: Se caută constructor pentru lărgirea drumului spre A1
„Am reziliat și alte 3 contracte în ce privește construcția de căsuțe familiale și modernizarea unor centre DGASPC, anul trecut, și după un an de chinuri, având în vedere toată legislația și procedurile, cu timpii aferenți, am reușit să avem constructori buni în șantier, îi monitorizăm îndeaproape și la aceste 3 proiecte. La Găvojdia și Lugoj suntem cu lucrările în grafic și înaintează foarte bine. Mai avem la Periam unde am reușit să soluționăm.. Sunt soluții, dar necesită mult timp și atenție și o colaborare bună cu constructorii care trebuie să recunoaștem sunt în dificultate în această perioadă.”, a mai spus Marian Vasile.
Între exemplele pozitive se numără șantierele pentru extinderea UPU a Spitalului Județean și construcția noii maternități de lângă Casa Austria.
„Noi sperăm că în luna decembrie vom recepționa tot acel ansamblu nou care presupune extindere și modernizare a UPU. Suntem în grafic. În privința maternității, avem una-două luni întârziere, dar e de înțeles în această criză. Am ajuns să punem placa peste etajul IV, urmează acoperirea acelui mic etaj V care este un etaj tehnic, ascuns. Deja lucrăm și la instalații, sunt foarte multe instalații, sunt tot felul de curenți slabi, tari, gaze medicale și toate celelalte legate de apă-canal. Avem parte și aici de o antrepriză generală serioasă care lucrează cu aproximativ 80 de muncitori în fiecare zi. Chiar vom avea o vizită de la GRECO și Comisia Europeană peste aproximativ două săptămâni, una de monitorizare, dar în sensul pozitiv pentru a da un exemplu de se poate, chiar dacă avem parte de această criză.”, a concluzionat administratorul public al județului.