Moldovenii, numiți „persoane exotice” într-o reclamă controversată apărută în Timișoara

afis moldoveni

O reclamă controversată, apărută în Timișoara în urmă cu câteva zile, face vâlvă pe rețelele de socializare, după ce moldovenii au fost numiți „persoane exotice”. Ca urmare a criticilor apărute, reprezentanții firmei care au realizat reclama au anunțat că afișul va fi dat jos.

Diversitatea înseamnă să lucrăm cu cele mai exotice persoane. Moldovenii, de exemplu”. Așa sună textul unui afiș care a apărut, în urmă cu câteva zile, în zona Pieței 700 din Timișoara. Reclama a fost realizată de către o companie auto care are birouri și în capitala Banatului. Imediat, pe rețelele de socializare au apărut numeroase critici.

Mesajul e ciudat: cei care fac reclama găsesc că moldovenii sunt exotici. Dar noi care trăim pe lumea asta, știm că moldovenii nu sunt exotici, sunt cam la fel cu alți băștinași români. Deci, ăia care au făcut reclama or fi ei mai stranii, nu au obiceiurile noastre”, a scris un internaut. „Eu interpretez exotic în sensul de țăran bananier și cam ăsta e și subînțelesul reclamei”, consideră o altă persoană. „Când vrei să intri în rând cu lumea cu compania ta și o dai în bară”, este de părere un alt internaut.

Pe de altă parte, pe o rețea de socializare, un reprezentant al companiei care a realizat reclama a venit cu mai multe precizări.

Reclama asta face parte dintr-o serie de șapte variante diferite, care se bazează mult pe ideea de diversitate. În varianta originală veți regăsi «bavarians», în cea postată în Timișoara am ales moldovenii, în cea din Iași oltenii/ardelenii, în cea din Sibiu bănățenii. Am ales să punctăm locațiile noastre din fiecare regiune și oamenii faini cu care lucrăm. Ideea de diversitate o veți regăsi și în celelalte panouri (print sau digital). Umorul e apanajul oamenilor inteligenți cu care lucrăm și vom lucra. Sunt moldoveancă și mândră de originea mea”, a fost mesajul postat de Alina Bratu.

Totuși, reprezentantul companiei a anunțat că afișul va fi dat jos în zilele următoare, ca urmare a criticilor apărute.