Aproape 20 de localități din Caraș-Severin, fără medic de familie! Cum se descurcă miile de cărășeni?

În secolul 21, într-o Românie care se vrea normală, mii de suflete din Caraș-Severin sunt ale nimănui. Străbat zeci de kilometri pentru o rețetă sau o consultație la un medic de familie pe care nu-l găsesc în comunitatea lor. 18 localități din județ nu au la ora actuală niciun medic de familie, iar oamenii se descurcă așa cum pot.

Lipsa medicilor de familie este o problemă stringentă în Caraș-Severin, cu preponderență în mediul rural. Așa se face că locuitorii din 18 comune din județ nu au la ora actuală posibilitatea de a beneficia de acest serviciu esențial în comunitatea lor. Nu doar că niciun medic de familie nu a ales localitatea lor. Nici alți medici, stabiliți în alte zone, nu au văzut ca o soluție deschiderea unui punct de lucru, eventual cu un program mai redus. În acest caz se află în prezent următoarele comune cărășene: Armeniș, Berliște, Brebu Nou, Cărbunari, Ciuchici, Ciudanovița, Copăcele, Doclin, Domașnea, Ezeriș, Goruia, Gârnic, Marga, Mehadica, Naidăș, Șopotu Nou, Vărădia și Vrani.

Singura variantă pentru miile de suflete din aceste comune este să se înscrie pe listele unui alt medic de familie și să facă naveta pentru o simplă rețetă. Discuții au tot existat în multe dintre localități, însă ele nu s-au concretizat din cauza lipsei medicilor. Este și cazul comunei Ezeriș, acolo unde nu mai există medic de familie de doi ani, deși localitatea se bucură de un dispensar modernizat în anul 2017, dar și de un centru de permanență.

„Avem dispensar, dar nu avem medic de familie de doi ani. Era bine să fie un medic de familie, era mai comod și pentru noi, ca administrație, și în primul rând pentru oameni. La centrul de permanență oamenii își fac treaba. Ei la rândul lor sunt medici de familie, dar la Reșița, la Caransebeș, la Bocșa. O parte din cetățeni s-au înscris la acei medici de familie, dar merg ori la centru, ori la cabinetele din celelalte orașe. Medicii îi ajută pe oameni, fiind la permanență, ca să nu ajungă neapărat la cabinet. A avut o doamnă doctor de la Timișoara tendința să vină spre Ezeriș, după care s-a răzgândit.”, ne-a declarat primarul Ioan Rusu.

Dispensarul de la Ezeriș are, pe lângă sălile de tratament, și un apartament cu două camere, bucătărie, baie pentru medic, mai trebuie doar mobilat. „Are tot ce trebuie, doar să vină medicul să își pună mobilă sau îi cumpărăm noi mobilierul, doar să vină.”, spune primarul Rusu.

dispensar ezeris

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/