MOLDOVA NOUĂ. Număr record de blocuri reabilitate simultan!

Orașul din Clisura Dunării este singurul din Caraș-Severin în care s-a reușit obținerea de finanțare pentru reabilitarea simultană a șapte blocuri.

În momentul de față, toate imobilele s-au transformat în adevărate șantiere. La unele lucrările sunt avansate, la altele s-a început cu acoperișul, dar este cert faptul că acestea se vor schimba la față. „Mai sunt și sincope, dar a început lucrul. E complicat, pentru că banii vin destul de greu, mai durează până se achită prima tranșă. Sperăm ca până la finele anului să fie gata reabilitarea. Insist ca toți proprietarii să își facă asociație pentru că în același sistem putem continua cu reabilitarea termică și a celorlalte imobile. Se lucrează la toate blocurile, s-a început cu acoperișul pentru că vine sezonul ploios, urmează să se refacă fațadele”, a spus Matei Lupu, primarul orașului Moldova Nouă.

Programul de reabilitare termică se adresează asociațiilor de proprietari care doresc să crească performanța energetică a blocurilor de locuințe care au fost construite pe baza unui proiect elaborat în perioada 1950-1990, indiferent de sistemul de încălzire al acestora. Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale, for care finanțează programul, reabilitarea presupune izolarea termică a pereților exteriori ai blocului; înlocuirea ferestrelor întregului bloc și a ușilor exterioare existente cu unele superioare calitativ, care vor izola mai bine fiecare încăpere. Mai mult decât atât, sunt vizate acoperișurile blocurilor,  izolarea termică a planșeului peste subsol și prevede demontarea instalațiilor și echipamentelor aflate pe fațadele și terasa blocului de locuințe, precum și remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică. În funcție de rezultatele expertizei tehnice și auditului energetic efectuat asupra blocului, la aceste lucrări se mai pot adăuga și altele.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Cât costă reabilitarea?

Asociația de locatari plătește 20 la sută din costul total al lucrărilor de reabilitare. Restul de 80 de procente este asigurat de la bugetul de stat și cel local. Cele 20 de procente din totalul lucrării de reabilitare se împarte între toți proprietarii, fiecăruia revenindu-i o cotă parte în funcție de cota parte indiviză ce revine fiecărui proprietar. În cazul în care asociația, unul sau mai mulți proprietari nu își pot achita partea ce le revine, primăria poate prelua parțial sau integral costurile și poate decide modul în care se va recupera ulterior suma de bani. Cele 80 de procente din costul reabilitării termice sunt asigurate astfel: 50 la sută de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, în limita fondurilor aprobate anual pentru programul de reabilitare termică, și 30 la sută de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual pentru programul de reabilitare termică. Administrația locală insistă ca toți locatarii să se constituie în asociație pentru că în acest fel se obțin fondurile de la centru.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200

Comments

  1. prin padure says:

    Daca nui i-o sugeti ursului, o sugeti lupului. O constanta si diverse variabile. Oana e variabila oare ?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/