Proiectul ce trebuia să le aducă orăvițenilor un standard de viață mai ridicat pare foarte departe de a atinge acest deziderat și, conform ultimei vizite în teren, lucrările sunt departe de a fi finalizate. Asta, chiar dacă termenul prelungit pentru finalizarea lucrărilor este 24 martie!
Lucrările de reabilitare și modernizare a sistemului de canalizare și alimentare cu apă din orașul Oravița au început în urmă cu mai bine de un an de zile. În tot acest timp, marea majoritate a cetățenilor de pe străzile din partea istorică a orașului au avut crunt de suferit. Teoretic, la sfârșitul anului trecut proiectul trebuia să fie finalizat, iar cetățenii să poată avea acces la rețelele noi. Mai mult decât atât, străzile pe care au fost efectuate aceste lucrări trebuiau să fie aduse la forma inițială. Din nefericire pentru locuitori, dar și pentru administrația orăvițeană, lucrările sunt departe de a fi finalizate. Ceea ce trebuia să le aducă cetățenilor un grad mai ridicat al standardului de viață pare a se transforma într-un coșmar.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157665368760310″]
De-a lungul timpului au fost aplicate mai multe amenzi antreprenorului general pentru proasta execuție a lucrărilor, sancțiunile fiind însă contestate în instanță. Legal, Primăria Oravița nu poate face mai mult, beneficiarul legal al lucrărilor fiind Aquacaraș S.A., unde acționarul majoritar este Consiliul Județean Caraș-Severin. Singurul aspect unde poate interveni primăria este recepția finală a străzilor respective. Cum o parte din străzi au fost finalizate din punctul de vedere al antreprenorului, recent, o echipă de la primărie și reprezentanții consultantului și cei ai antreprenorului general s-au deplasat în teren pentru a verifica dacă străzile au fost aduse la starea inițială începerii lucrărilor, obligativitate asumată prin contract de către antreprenor. La propunerea primarului Dumitru Ursu, echipele mixte au decis să viziteze toate străzile unde se desfășoară lucrările. Pe toate străzile vizitate, excepție făcând străzile Trandafirilor și Rândunicilor, lucrările sunt departe de a fi finalizate, iar răbdarea orăvițenilor care locuiesc în zonă a ajuns la limita suportabilității.
Ursu nu semnează recepția!
Nici edilul Ursu pare a nu-i mai păsui pe constructori și, la vizita respectivă, a cedat nervos, acuzându-i pe reprezentanții antreprenorului de incompetență și lipsă de responsabilitate. Drept urmare, edilul le-a declarat reporterilor Express de Banat că nu va semna niciun proces-verbal de recepție a străzilor în cauză până când cetățenii nu se vor declara mulțumiți de calitatea lucrărilor. „După cum ați văzut și dumneavoastră, starea străzilor este una deplorabilă. Guri de canal strâmbe, cămine nefuncționale, materialul rezultat în urma săpăturilor depozitat pe zidurile și gardurile proprietarilor de imobile din zonă. Poate termenul este cam dur, dar DEZASTRU este cuvântul care-mi vine în minte după această ultimă vizită. După cum am mai declarat, vom face tabele cu toți locuitorii de pe străzile respective și dacă vor fi mulțumiți de starea lucrărilor și vor semna, atunci voi semna și eu recepția, dacă nu vor semna cetățenii, nici noi nu vom semna recepția”, a rezumat edilul-șef vizita din teren.
Lasă constructorii fără bani!
Fără semnătura primarului sau a împuterniciților săi, plata către antreprenor este practic imposibilă, după cum ne-a informat reprezentantul consultantului. Referitor la informațiile apărute în mediul online, pe pagina de Facebook a organizației locale PNL Oravița, cum că recepția ar fi fost semnată și banii ar fi fost primiți de către antreprenorul general, primarul Ursu a declarat: „Peneliștii fac ceea ce știu ei mai bine, adică să mintă, cum au făcut și-n campania electorală de la prezidențiale, când au mințit cetățenii din Broșteni că nu se va reabilita drumul din localitate. Le-aș recomanda să vină cu proiecte serioase pentru comunitate, nu cu «petarde electorale» mincinoase!”