Mobilizare maximă la simularea cutremurului de la Moldova Nouă

Peste 1.300 de elevi au fost implicați astăzi într-un exercițiu menit să crească gradul lor de conștientizare cu privire la necesitatea acționării responsabile atunci când se află într-o situație de urgență, așa cum este un cutremur.

Elevii Liceului Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă au luat parte la exercițiul de cooperare județean „Managementul unitar al unor situații de urgență generate de producerea unui seism puternic, inclusiv riscuri colaterale – incendii, prăbușiri de construcții, eșecul unităților publice”.

Încă de la primele ore ale dimineții, Poliția Locală din Moldova Nouă a încercat să fluidizeze traficul din zona liceului de la malul Dunării, astfel încât structurile implicate în cadrul acestui exercițiu (ISU „Semenic”, Unitatea de Primiri Urgențe Reșița, Serviciul Județean de Ambulanță Caraș-Severin, Crucea Roșie – Filiala Caraș-Severin, Serviciul Salvamont – Salvaspeo Caraș-Severin, S.V.S.U Moldova Nouă, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Inspectoratul Județean în Construcții Caraș-Severin, operatori economici, Voluntari ISU CS) să nu întâmpine niciun fel de problemă.

Odată pornită alarma care anunța producerea seismului (ora 10.30), cadrele didactice din corpul A și corpul B al unității de învățământ i-au evacuat pe elevi, urmând ca organele competente să se ocupe de primul ajutor oferit victimelor.

În urma cutremurului produs, 30 de persoane au fost rănite, 10 dintre acestea au fost încadrate în cadrul roșu, adică în stare de inconștiență, cinci persoane au fost încadrate în codul galben și alte 15 – cod verde (codurile sunt stabilite în funcție de nivelul în care este afectată fiecare persoană).

Cu privire la modul de evacuare a victimelor, Florin Mălăescu – împuternicit-șef centru operațional al ISU „Semenic” detaliază pentru expressdebanat.ro: „Victimele au fost evacuate în felul următor: două persoane au fost evacuate pe tiroliană de către Serviciul Salvamont, șapte persoane au fost evacuate cu ajutorul scării de la etajul 2 al corpului B, în timp ce restul victimelor au fost evacuate pe scări cu tărgile sau ajutate de echipele de intervenție”.

Cele 10 victime în stare gravă (cod roșu) au fost transportate cu tărgile din dotare către Punctul Medical Avansat, iar de acolo au fost transportate cu ambulanța către unitățile spitalicești din Moldova Nouă, Oravița, Reșița, Timișoara, Orșova și Drobeta-Turnu Severin.

Despre forțele menite să intervină primele, în cazul unei astfel de catastrofe, Mălăescu explică: „În primă urgență participă și intervin cei care sunt mai aproape de locul intervenției. Când vorbim despre Moldova Nouă, într-adevăr, sunt echipele de pompieri împreună cu celelalte forțe care ne vin în sprijin: Poliție de Frontieră, jandarmi Poliție. Ulterior, în funcție de amploarea evenimentului, sunt solicitate forțe și mijloace de la celelalte unități din subordinea Inspectoratului de Urgență «Semenic», iar, dacă e cazul, solicităm sprijinul și de la celelalte județe”.

Întregul exercițiu s-a desfășurat fără probleme, toate părțile implicate dând dovadă de un grad de seriozitate ridicat, după cum declară și comandantul intervenției, Florin Mălăescu: „Activitatea a fost primită cu entuziasm din partea copiilor! Cadrele didactice, de asemenea, au fost deschise la astfel de activități. Exercițiul vine bine pentru toate forțele de intervenție, mai ales că este mai departe față de inspectorat și avem doar o subunitate aici. Într-o situație reală este nevoie de mobilizarea tuturor forțelor pentru a putea interveni. La acest exercițiu nu au fost probleme”.

Mulțumită de cum a decurs lucrurile astăzi este și Carmen Băban, responsabil S.U la nivel de LTCD: „Exercițiul s-a desfășurat conform planului de intervenție în caz de situație de urgență. Etapele operaționale au fost respectate, iar elevii au fost evacuați în timpul util”.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online casa alex general 8 nov black friday 2024 1000x200

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/