Zece mii de panseluţe, lalele şi zambile vor aduce primăvara pe străzile municipiului de pe Timiş şi Sebeş. Dar asta doar după ce administraţia locală împreună cu locuitorii oraşului vor finaliza acţiunile programate pentru „Luna curăţeniei”.
Autorităţile locale caransebeşene se pregătesc să întâmpine primăvara cum se cuvine, astfel că au programat o acţiune de curăţenie generală. Lucrătorii Serviciului de Administrare a Domeniului Public şi Privat şi cei ai operatorului local de salubritate, Transal Urbis, încep mâine „Luna curăţeniei”, care va dura până pe 13 aprilie. Nici locuitorii oraşului nu vor sta deoparte, ci vor trebui să se îngrijească de spaţiile verzi, aleile, trotuarele şi rigolele din zonele în care locuiesc. Potrivit directorului Transal Urbis, Mihai Paica, au fost stabilite 13 locaţii unde vor fi amplasate containere metalice şi bene de mare capacitate, în care cetăţenii sunt rugaţi să depoziteze resturile materiale din gospodării rezultate în urma curăţeniei. Reziduurile vor fi transportate, ulterior, de maşinile operatorului de salubritate. ”Zonele pe care le-am gândit sunt Piaţa Centrală-Dâlmei, Gării, Carbonifera Nouă, Cetăţii, Pipirig, Calea Severinului, Cămin nefamilişti Ţiglărie, Motel, intersecţia Morilor, Biserica Sf. Ioan, Ardealului, Valea Cenchii şi Jupa, zone unde începând de joi, 15 martie, amplasăm containere şi bene pentru tot ce rezultă din curăţenia de primăvară a gospodăriilor, mai puţin materiale de construcţie”, a mai spus directorul Transal.
Tot în luna de curăţenie intră şi reabilitarea străzilor şi trotuarelor. Gropile apărute pe perioada iernii vor fi plombate cu mixtură asfaltică.
Ultima etapă a acţiunii constă în toaletarea arborilor şi a spaţiilor verzi. În plus, imediat ce nu va mai exista riscul de îngheţ, cei nouă angajaţi ai Sectorului Spaţii Verzi al Primăriei, împreună cu beneficiarii de ajutor social, vor planta aproape 10 mii de panseluţe, lalele şi zambile şi 500 de trandafiri în parcurile şi piaţetele municipiului. Şefa de la Spaţii Verzi face însă un apel către cei fără simţ civic, care îşi bat joc în mod gratuit de munca celorlalţi. ”Ne-am confruntat cu mari probleme şi vă dau doar un exemplu : în piaţeta de la Spitalul Municipal, toţi cei 200 de trandafiri pe care i-am plantat au fost furaţi, până la ultimul, şi aşa am păţit şi în alte zone, nu numai cu trandafiri, ci şi cu panseluţe sau muşcate. La fel şi cu arbuştii ornamentali, doar îi rup şi îi lăsă acolo”, a mai spus Ana Miculescu.