Mobila veche de 100 de ani rămâne la muzeu. Bărbatul abuzat de comuniști pleacă la Strasbourg!

explo 1000x200

Veștile pentru bărbatul de 81 de ani, care susține că pe vremea lui Ceaușescu i s-ar fi înscenat un furt de la serele din Oravița, nu au fost dintre cele mai bune. Astfel că acesta este hotărât să își caute dreptatea la instituțiile europene.

Judecătorii cărășeni nu i-au dat câștig de cauză lui Iosif Pataky, care încearcă să își recupereze mai multe bunuri confiscate abuziv, după cum spune acesta, pe vremea comunismului. Vizată este o broșă din aur, dar și un mobilier vechi din secolul trecut, ale cărui componente sunt expuse pe holul Muzeului Banatului Montan din Reșița. Pentru cele două piese bărbatul susține că deține și documente privind valoarea.

CITEȘTE ȘI: ABUZ COMUNIST: Mobilier vechi de un secol, subiect de scandal între proprietar și statul român!

Colecționar de operă de artă, acesta nu își explică pe cine a supărat atât de tare în anii ’70, încât să ajungă să îi fie înscenată o infracțiune, să facă închisoare pentru o faptă pentru care nu există plângere la organele statului și pentru furtul unor materiale de care nu a răspuns, mai exact pe care nu le avea în gestiune.

Justiția a decis zilele trecute că statul român are câștig de cauză, astfel că bunurile solicitate de acesta vor rămâne în patrimoniul celor care le dețin acum: broșa la Banca Națională, iar mobilierul la muzeu.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157648081902808″]

„Este incredibil ceea ce mi se întâmplă. Vom aștepta motivarea instanței, după care vom merge la Strasbourg. Poate acolo ni se va face dreptate. Am făcut și închisoare pentru fapta de care sunt acuzat, mi s-au confiscat și bunurile. Valoarea așa zisului furt era de 44.000 de lei, iar cea a bunurilor pe care mi le-au luat depășește 100.000 de lei. Înțeleg faptul că ei mă consideră și vinovat, dar cred că diferența de bani mi se cuvine, a spus Iosif Pataky pentru www.expressdebanat.ro.