Moartea unui reșițean schimbă acțiunile Statului Român! Sistem național de alertă în caz de urgență!

1000x100 (4)

Reșițeanul Vlad Baici și-a pierdut viața după ce o poartă de intrare în municipiul Timișoara s-a prăbușit, din cauza furtunii puternice, peste autoturismul condus de el. De atunci, în societatea civilă au apărut tot mai multe discuții despre un sistem național de alertă, cum există în țările europene.

Departamentul pentru Situații de Urgență al MAI a preluat sugestia și astăzi, la sediul DSU a fost inaugurată aplicația și portalul pentru avertizări de urgență Ro Alert (ro-alert.ro).

Lansarea portalului web ro-alert.ro a demarat astăzi o nouă etapă în procesul de punere în funcțiune a aplicației RO-ALERT de avertizare și alarmare a populației în situații de urgență. Informarea populației privind funcționarea aplicației RO-ALERT este necesară pentru continuarea testelor la nivel regional și național, care sunt programate în perioada următoare.

leader board 728 x 90 px

Avertizările vor veni direct pe telefon, fie ele simple telefoane cu tastatură sau telefoane inteligente iar majoritatea primind un update în acest sens chiar de la operatorul de telefonie sau de la producătorul telefonului. Autoritățile vor face și mai multe teste, în județul Caraș-Severin testarea sistemului se va realiza în data de 21.09.2018 și în perioada 24-26.09.2018, în intervalele orare 10:00-12:00 și 17:00-19:00, mesajele trimise cu această ocazie având în ele și cuvântul ”test” pentru ca cetățenii să nu se alarmeze. Avertizarea va avea și un sunet specific, de alarmare, care nu se va opri decât după citirea mesajului text.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență.

Portalul informativ cuprinde următoarele secțiuni:
• Prezentarea sistemului RO-ALERT
• Configurare telefon
• Standarde – oferă informații privind tehnologia Cell Broadcast
• Întrebări frecvente
• Instalează aplicația DSU
• Contact

Secțiunea „Configurare telefon” asigură informații complete despre modul de configurare a telefoanelor mobile în toate rețelele, astfel încât publicul să poată recepționa mesajul pe telefonul mobil de care dispune. Sistemul utilizează infrastructurile rețelelor operatorilor de comunicații mobile din România.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenințate de situații de urgență și este particularizat în funcție de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui și a numărului de telefon al utilizatorului.

Secțiunea “Întrebări frecvente” oferă răspunsuri la întrebări legate de sistemul RO-ALERT, acoperind detalii tehnice, reguli de comportament în cazul recepționării mesajelor de avertizare. În plus, portalul ro-alert.ro asigură conexiunea cu celelalte surse de informare puse la dispoziție de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Sistemul RO-ALERT este implementat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Sursa foto: www.pressalert.ro