Au trecut aproape patru luni de la decesul asistentei medicale din Măureni, care ba a avut, ba n-a avut COVID-19! Deocamdată, o singură concluzie: medicii au respectat întru totul procedurile!
Corina Radics s-a stins prematur după ce i-a avertizat pe medicii care au preluat-o de acasă, de la Măureni, cu fractură deschisă de gambă, și pe cei de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, unde a fost adusă pentru îngrijiri medicale, că a intrat în contact cu o persoană suspectată de infectare cu coronavirus. Sinceritatea asistentei în fața colegilor pare să o fi costat însă viața. Familia și apropiații au toate motivele să vorbească despre lipsa de reacție a cadrelor medicale de frica infectării cu temutul virus. Virus pe care încă nu e clar dacă asistenta din Măureni l-a avut sau nu, testele efectuate fiind contradictorii. În derulare sunt mai multe anchete, dar deocamdată nu s-a luat nicio măsură. Nici față de vreun cadru medical, nici în privința protocoalelor și procedurilor de intervenție în cazul unor pacienți infectați cu temutul virus.
„Procedurile existau. În acel moment, procedura a fost respectată. Eu chiar m-am interesat, deși nu am chiar calitatea de a interfera cu actul medical, am făcut-o pentru mine, dar procedura a fost respectată. Rămâne la latitudinea medicului ce acțiune întreprinde. Procedural, vă asigur că medicul a procedat corect. Rămâne ca organele de cercetare penală să lămurească.”, a declarat Waldemar Murgu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Reșița, asigurând totodată că nici procedura nu este greșită.
Cam aceleași concluzii au fost trase și de directorul Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin, Dan Miloș. Acesta a explicat pentru expressdebanat.ro în primul rând că instituția pe care o conduce nu este abilitată să ancheteze sau să tragă concluzii în astfel de cazuri: „Noi avem o competență limitată pe malpraxis. La nivelul DSP este constituită o comisie de malpraxis, formată din specialiști independenți, dar trebuie să rețineți că, la comisia de malpraxis, nu a fost înaintată nicio solicitare de cercetare a cazului respectiv. Deci, nu a fost activată comisia de malpraxis la noi pe cazul Măureni”.
La ca managerul Murgu, directorul Miloș a vorbit și el despre proceduri. „Fiind o persoană care a venit într-o stare critică, automat trebuiau să fie activate procedurile de pe Unitatea de Primiri Urgențe. Eu nu știu dacă procedurile respective au fost respectate sau nu. Dar nu cred că un medic și-ar permite să nu respecte procedurile, dacă a făcut această greșeală este culpabil. Procedurile există, vorbesc de procedurile COVID în stare de urgență. Există procedurile, au existat și la vremea respectivă. Eu nu știu dacă au fost respectate întocmai alte aspecte și aici nu pot să mă pronunț pentru că nu am toate elementele, dar la nivel de Spital Județean procedurile au existat și la vremea respectivă. Că nu au fost bune?! Sunt proceduri, sunt norme de lucru care pot să fie perfectibile sau să tindă spre perfectibilitate. Ele existau atunci și eu zic că au fost destul de bune pe partea de pre-triaj – triaj.”, a mai precizat Dan Miloș.
CITEȘTE ȘI:
UPDATE. O asistentă medicală din Măureni, lăsată să moară după ce a căzut de pe scară? De ce nu a fost operată de urgență?