Moara de lemn din Sasca Montană macină din nou! După 14 ani!

Asociația Acasă în Banat, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Sasca Montană organizează o acțiune de renovare a morii de lemn din Sasca Montană, care nu mai macină de 14 ani.

Situată aproape de școala din localitate, Moara de lemn din Sasca Montană nu mai macină din anul 2006, iar de atunci, clădirea a început să se degradeze și canalul de apă s-a colmatat.

„Vrem să reparăm această moară și să o repunem în funcțiune. Este o moară țărănească cu ciutură, amplasată chiar în centrul satului și poate fi un extraordinar obiectiv turistic. Intervenția este urgentă pentru că în acest moment, moara încă se mai păstrează în condiții bune, dar se degradează rapid. Vom schimba acoperișul, vom decolmata canalul de apă, reconstrui puntea, dar vom face și o ecologizare a râului”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

În cadrul proiectului „Țara Morilor de Apă”, în anul 2019, voluntarii Asociației Acasă în Banat au străbătut localitățile din județul Caraș-Severin și au identificat și cartografiat nu mai puțin de 243 mori de apă existente, dintre care 82 sunt folosite în mod regulat, 47 sunt în stare bună de conservare dar sunt oprite iar 114 sunt nefuncționale sau în stare critică.

„Primăria și Consiliul Local Sasca Montană susțin acest demers și suntem convinși că și oamenii din sat vor pune umărul ca să repornim moara de lângă Școală. Este foarte important pentru noi să păstrăm patrimoniul și să-l punem în valoare, pentru că sunt mulți turiști care ne vizitează și trebuie să le arătăm frumusețile pe care le avem”, a spus și Ion Popliceanu, primarul comunei Sasca Montană.

Renovarea morii din Sasca Montană este prima acțiune de acest gen a Asociației Acasă în Banat. Obiectivul asociației este de a repara, alături de comunitățile locale, mai multe mori de apă din Banatul de Munte.

Intervenția va avea loc sâmbătă, 29 februarie, va începe dimineața la ora 09.00 și se va încheia seara la ora 18.00. Pentru a se înscrie, voluntarii care vor dori să participe sunt rugați să contacteze Asociația Acasă în Banat prin intermediul paginii de facebook sau la adresa de email acasainbanat@gmail.com.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/