Mitul penitenciarului construit la Reșița a fost spulberat. Află ce a spus ministrul Justiției!

Deși la un moment dat autoritățile luau în calcul construirea unui penitenciar în municipiul Reșița, Robert Cazanciuc a explicat ce ar însemna acest lucru și de ce este imposibilă realizarea unui proiect la momentul actual.

Ministerul Justiției cu greu a obținut bani pentru reabilitarea sau extinderea instanțelor de judecată, astfel încât oamenii să aibă parte de condiții decente, dar și de o justiție de calitate. Prin urmare, construirea unor noi penitenciare în care să fie încarcerați deținuții este pentru moment imposibil de realizat. Cel puțin, nu din sursă internă! Chiar și așa însă, planurile sunt de demarare a construirii a două noi penitenciare în 2015.

„Nu știu dacă va fi aici sau nu va fi aici, vom merge împreună acolo unde avem penitenciare în capitale de județ. Avem cel puțin 4 penitenciare aflate în centrul orașului, foarte strâns spațiul, e aproape imposibil să faci condiții normale acolo și atunci singura soluție este să le închizi și să încerci în afara orașului să construiești ceva nou. Nu va fi un proces ușor, din ceea ce am evaluat noi până în momentul de față, pentru a acoperi cele 10.000 de locuri deficit, este nevoie de un miliard de euro”, a explicat ministrul Justiției. Costurile de asemenea ar fi extrem de ridicate, iar tocmai din acest motiv se vor organiza dezbateri pe acest subiect. Până atunci însă, sistemul rămâne cu costurile inerente pe care le presupune transportarea deținuților din arest la instanță, o soluție folosită în prezent pentru reducerea acestora fiind sistemul videoconferinței.

Apel la UE!

În paralel cu planurile interne, la nivel central se caută alte soluții. „Am făcut un apel la nivel european, am făcut o scrisoare comună către comisie, împreună cu ministrul italian de justiție. S-au alăturat până acum mai multe state și sper ca până în martie să fim cel puțin 10 care vom face acest demers comun către Comisia Europeană, pentru a încerca să obținem această linie de finanțare pentru construirea de penitenciare. Avem un deficit de cel puțin 10.000 de locuri la nivel național, arată la limita demnității umane foarte multe dintre ele în momentul de față. Nu e un subiect foarte popular în spațiul public. Nu e ușor să spui că vrei să construiești penitenciare și în aceeași măsură e nevoie de a construi școli și spitale, foarte greu de pus în balanță, dar trebuie să facem acest lucru pentru că investind în penitenciare până la urmă investim în siguranța publică”, a spus Robert Cazanciuc, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o la Reșița, la finele săptămânii trecute.

banner 1000 x 100 hd