Mitropolitul Banatului: „Societatea de astăzi trebuie să se întrebe ce fel de om dorește să lase în urma ei – un om al fatalismului sau o societate care privește dincolo de asfințitul soarelui?”

Î.P.S Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului a transmis o binecuvântare pentru familie și dascăli la început de an școlar. 

”Cu dragoste părintească, binecuvântăm cu harul lui Dumnezeu și prin lucrarea Preasfântului Duh pe toți elevii, părinții, învățătorii și profesorii din învățământul preuniversitar, la începutul anului școlar 2020-2021. Cunoașterea înțeleasă ca viață are un caracter existențial: ca viață în iubire. Sfinții Părinți numesc cu preferință cunoașterea «vedere», iar ceea ce e cunoscut «lumină», ca ceva ce se vede direct, ce răspândește prin prezența ei lumină. Lumina aceea iradiază veșnic din prezența lui Hristos, e auto-descoperire a realității tainice a lui Dumnezeu. De aceea Sfântul Maxim Mărturisitorul prezintă iubirea în legătură cu cunoașterea: «Precum lumina soarelui atrage ochiul sănătos la sine, tot așa cunoștința lui Dumnezeu atrage mintea noastră în mod firesc spre Sine, prin iubire” (Capete despre dragoste I, 32, Filocalia, vol. 2, Humanitas 2004, p. 58), transmite Mitropolitul Banatului.

Î.P.S Ioan Selejan mai spune că pledează pentru ”sufletul educației, nu pentru o educație fără suflet”:”Societatea de astăzi trebuie să se întrebe: ce fel de om dorește să lase în urma ei? Un om al fatalismului sau o societate care privește dincolo de asfințitul soarelui? În situația pandemică de astăzi, omul a descoperit, pe lângă frica de ceva din lume, și frica de golul lumii, adică de a se confunda în lume. Prima este frica de a pierde ceva din lume – a nu pierde prilejurile de plăcere care l-ar întoarce la intimitatea sa, la trăirea prin sine însuși. Cea din urmă frică, aceea de a fi înecat în lume, îi revelează, însă, caracterul său de ființă spirituală făcută pentru legătura cu Dumnezeu. În frica de Dumnezeu deci se manifestă conștiința destinului nostru etern de a nu ne asimila cu lumea, perspectiva pierderii totale în ea.

Libertatea de conștiință și de exprimare religioasă, garantată de Constituția României, creează cadrul legal de împărtășire a valorilor morale tinerilor. În cadrul instituțional al școlii, fiind prevăzută o oră de religie pe săptămână, se dă posibilitatea școlarilor de a cunoaște aspecte din realitatea creației și a mântuirii omului. Din păcate, unii părinți își condamnă copiii la necunoașterea lui Dumnezeu și la împărțirea lor în creștini și atei încă din timpul școlii. Bunul Dumnezeu să întoarcă din țări îndepărtate pe părinții copiilor din țara aceasta ca să-și crească pruncii în iubirea Lui.” 

Mesajul integral poate fi citit AICI. Totodadă, Mitropolitul Banatului îi îndeamnă pe preoții din Timișoara să oficieze, astăzi și mâine, la Sfânta Liturghie, slujba specială de binecuvântare a noului an școlar. ”De asemenea, în acele unități școlare, unde preoții sunt invitați să participe pentru sfințirea claselor, înainte de ceremonia de deschidere a anului școlar, acest lucru este recomandat să fie săvârșit în dimineața zilei de 14 septembrie, în jurul orei 8.00, respectând cu strictețe îndrumările bisericești emise de către Sfântul Sinod, la data de 16 august 2020”, se mai arată în mesajul Mitropolitului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/