Campanie națională de prevenție a bolilor vasculare, inițiată de un medic din Timișoara!

untitled design set 970x90 px

În România trăiesc circa 3.350.000 de persoane care au vârsta de peste 65 de ani. Datele de incidență și prevalență a bolii vasculare periferice arată că această patologie este prezentă la circa 15% dintre aceștia, adică la aproximativ 500.000 de persoane din România. Medicul timișorean Mircea Popițiu, cunoscut și pentru expozițiile de pictură pe care le-a organizat, inițiază o campanie națională de prevenție a bolilor vasculare.

Medicul spune că bolile cardiovasculare pot fi prevenite atunci când populația înțelege care sunt factorii de risc și acționează în consecință, discutând cu medicul de familie și mergând la controale regulate. La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct, principala cauză de deces dintre bolile cardiovasculare.

„Pentru a evita al doilea infarct pacientul trebuie să ducă un stil de viață sănătos, să facă mișcare, să meargă regulat la controale medicale și să țină cont de tratamentul și recomandările medicului. Unul din cinci români, cu vârstă peste 65 ani, are boală arterială periferică. Unul din 10 pacienți cu boală arterială periferică nu are simptome clasice. Pacientii cu boală arterială periferică au de patru, cinci ori risc mai mare de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral.”, spune Dr. Mircea Popițiu, chirurg vascular si endovascular.

De asemenea, unu din trei pacienți, cu vârstă mai mare de 50 ani și diabet, sunt predispuși la boala arterială periferică.

„De obicei, boală vasculară trece neobservată de medicii care nu sunt chirurgi vasculari. Boală arterială periferică netratată duce la gangrenă și amputație. În România nu se pune deloc accent pe prevenția bolii cardiovasculare și pacienții ajung la medic în stadii avansate de boală. Mortalitatea în intervenţiile programate este cuprinsă între 0,5 şi 2%, în timp ce, în urgenţă, mortalitatea este de peste 80%. România este pe locul III că și rată de deces din cauza bolilor cardiovasculare. 25% dintre pacienții cu ischemie critică ajung la amputație majoră după un an. Prognosticul bolii arteriale periferice este similar cu cancerul. 50% dintre amputații se fac fără studii diagnostice. La fiecare 20 secunde din cauza diabetului sumt amputate membre inferioare.”, spune Mircea Popițiu.

publicitate ziar expresb 1000x100

Medicul dorește să inițieze o Campanie Națională de Prevenție a Bolii Vasculare, prin care populația să aibă acces la informații legate de diferite patologii: boala arterială periferică, boala venoasă, carotidianță, coronariană, dar și de factorii de risc, de stilul de viață sănătos, de tratament și recuperare.

„Atragem atenția asupra acestui ucigaș tăcut – boala vasculară, care face ravagii chiar și în aceste vremuri de pandemie COVID 19. În lume, unul din 10 oameni, cu vârstă cuprinsă între 30 și 70 ani, va muri prematur din cauza bolilor cardiovasculare: infarct, accident vascular cerebral. 80% dintre aceste decese pot fi prevenite sau temporizate.”, a mai spus medicul.

Medicul lansează și o provocare pentru cetățeni: „Postează o imagine cu modul tău de a preveni boala vasculară pe pagină de Facebook: PREVASC. Alege direcția: sport, dietă sănătoasă, renunțare la fumat, informare. Alege cea mai potrivită poză care să motiveze pentru un stil de viață sănătos. Adună like-uri, invită-ți prietenii să aprecize fotografia și câștigă unul dintre cele 10 premii surpriză.”, a spus Mircea Popițiu,

Evaluarea like-urilor se va face luni, 14 septembrie, între orele 17.00 și 17.30. Mai multe informații se pot găsi și AICI.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/