Clădirea fostei Cancelarii de Război, reabilitată cu bani de la bugetul local. Ce va adăposti imobilul din Piața Unirii?

O clădire situată în centrul istoric al Timișoarei, care datează din secolul XVIII, a fost refăcută aproape total de administrația locală cu aproape 7 milioane de lei. 

Imobilul despre care autoritățile locale spun acum că este în topul restrâns al celor mai frumoase clădiri din oraș se află pe strada Vasile Alecsandri nr. 1. „A fost o ruină în urmă cu ceva vreme. Era o poartă verde, pereții toți mâzgăliți, stătea să se prăbușească.”, a declarat primarul Nicolae Robu.

În trecut, clădirea a adăpostit un han, apoi a fost sediu administrativ pentru Cancelaria de Război.

Primăria a investit, timp de trei ani, fonduri din bugetul local – 5,8 milioane de lei + TVA, în lucrări în subsolul imobilului, pentru demolare, înălțare și consolidare, instalații, montajul unui ascensor panoramic, lucrări la pereți și de refacere a acoperișului, respectiv mansardare.

„Nu era rațional să se păstreze mai mult decât s-a păstrat din ceea ce a însemnat acea clădire. Expertize care au fost făcute au arătat că nu poate fi păstrată decât fundația și parterul cu o mică parte din planșeul de deasupra parterului. Demisolul a fost dus cu 1,8 metri mai adânc decât era. Am insistat foarte mult să se aprobe și adăugarea unui etaj pentru a duce clădirea la regimul de înălțime a acelei porțiuni din strada Vasile Alecsandri.”, a mai spus Robu.

Clădirea are acum demisol, parter, două etaje și mansardă, o zonă cu spații de birouri, un lift exterior și o curte interioară, o cinematecă, scenă pentru spectacole în aer liber și va găzdui evenimente culturale.

Vom avea acolo un lăcaș dedicat culturii. Curtea poate găzdui diverse evenimente culturale, cafenele, mici concerte, expoziții de artă plastică, teatru. Am văzut că există interes privat pentru această clădire. Clădirea nu va fi scoasă din administrarea publică și va rămâne dedicată interesului public, strict pentru zona culturală.”, a precizat primarul.

(E)