Mitropolitul Banatului, în sprijinul pacienţilor cu boli psihice de la Gătaia şi Jebel

Înaltpreasfințitul Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, împreună cu monahiile de la Centrul eparhial din Timișoara au venit în sprijinul pacienţilor cu boli psihice din Timiş. Au dus un transport de alimente Spitalului de Psihiatrie Gătaia și Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Jebel din județul Timiș.

De această dată au fost aduse alimente, produse din carne și lactate, au fost donate 600 kg de mezeluri și 3.000 de iaurturi pentru pacienții de la aceste unități medicale.

Trecem cu toții printr-o perioadă grea, iar Părintele Mitropolit Ioan este atent la nevoile celor din spitale și nu numai. Activitatea socială a Arhiepiscopiei Timișoarei se desfășoară prin implicarea sectorului social-filantropic care, în funcție de multele cereri, încearcă să ofere ajutor și contribuie la susținerea eforturilor autorităților în lupta cu acest agent patogen Covid-19”, transmit reprezentanţii Mitropoliei Banatului.

Îndemn la responsabilitate, echilibru şi solidaritate

De asemenea, în contextul stării de urgență în care se află România din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus, Mitropolia Banatului transmite un îndemn la responsabilitate, echilibru și solidaritate. Îi îndeamnă pe toţi preoții Bisericii Ortodoxe Române să pună în aplicare cu realism, luciditate și încredere măsurile impuse de autoritățile statului, măsuri care afectează temporar şi viaţa liturgică a Bisericii. Aceste reglementări au ca scop diminuarea și oprirea actualei epidemii pe care toate autoritățile medicale internaţionale o consideră ca fiind extrem de gravă.

„În această perioadă critică, sunt esenţiale şi prioritare: rugăciunea şi responsabilitatea pentru sănătatea personală şi socială, precum şi ajutorarea concretă a celor aflaţi în nevoi, protejându-i prin respectarea distanței sociale recomandate şi prin ajutor material oferit în mod voluntar organizat. Să traversăm acest timp de încercare și suferință, în rugăciune şi în fapte bune, fără panică şi teamă, având deplină încredere în Dumnezeu şi speranţă izvorâtă din credinţă!”,  au mai transmis reprezentanţii Mitropoliei.

„De linguriţa comună… nu se pune problema”

Totodată, aceştia au mai spus că preoţii trebuie să respecte întocmai Ordonanţa Militară care prevede în primul rând măsuri în ceea ce priveşte limitarea libertăţii de mişcare publică a cetăţenilor, care afectează şi viaţa religioasă. Mai exact, în toate parohiile Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice se vor desfăşura în lăcaşele de cult de către slujitorii bisericii respective fără participarea publicului. Slujbele pot fi transmise în media locală sau naţională. Acestea fiind regulile, de linguriţa comună, caz întâlnit ieri la Cluj, unde credincioşii au fost împărtăşiţi cu aceeaşi linguriţă, în Timiş nu se pune problema.

„Nu luăm în considerare acum lingurita comună. Ţinem cont de toate recomandările care ne vin din partea autorităţilor. Nu se pune problema de împărtăşit cu linguriţa, atât timp cât nu mai avem sfinte slujbe cu participarea credincioşilor în biserică. Cu linguriţa se împărtăşesc credincioşii la domiciliu”, au mai transmis reprezentanţii Mitropoliei Banatului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/