Acuze grave de terorism cibernetic!

Cu noaptea-n cap, mascații de la DIICOT București au descins în mai multe locații din Reșița. Una dintre acestea a fost Aleea Tineretului. Tânărul „ridicat” de la această adresă este suspectat că ar fi implicat în spargerea mai multor site-uri oficiale, cum ar fi FMI sau ANRE.

Mișcarea Anonymus a prins rădăcini și la Reșița, la fel ca în alte nouă orașe din țară. Deocamdată, acțiunea procurorilor DIICOT nu este particularizată pe orașe, însă cert este că liderul grupării a fost identificat ca fiind Bălăeasă Gabriel, 24 de ani, din municipiul Piatra Neamţ. Acesta este cunoscut în mediul virtual cu nickname-urile „lulzcart, anonsboat, anonsweb, cartman”.

Din primele informații, se pare că tânărul ridicat de la Reșița locuia pe Aleea Tineretului. Acesta a fost reținut de mascați și, probabil, va fi condus la București pentru audieri. Asta pentru că acuza care i se aduce este extrem de gravă: „terorism cibernetic”.

Potrivit comunicatului de presă al DIICOT București, atacurile online erau lansate în scopul obţinerii de date informatice, date care erau după caz copiate/transferate fără drept şi publicate ulterior în mediul virtual pe diverse site-uri, ca dovadă a activităţii de hacking.

Membrii grupării au procedat astfel la lansarea de atacuri informatice asupra unui număr de 29 de site-uri, pătrunderea neautorizată în respectivele infrastructuri informaţionale realizându-se prin încălcarea măsurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care găzduiau site-urile web ţintă.

Activitatea infracţională a dus la compromiterea totală sau parţială a paginilor şi domeniilor de internet vizate, generând costuri semnificative în vederea recuperării datelor şi implementării de noi măsuri de securitate.

La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi aduse în vederea audierii 12 persoane, faţă de care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la sisteme informatice, în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române, iar suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.