“Aş depune proiecte europene, dar nu am unde!”

Primarul oraşului Bocşa, Mirel Pascu, a vorbit într-un interviu acordat cotidianului Express de Banat despre realizările şi sincopele anului trecut, dar mai ales despre priorităţile lui 2012.

Domnule primar, cum a fost 2011 pentru administraţia locală din Bocşa?

Noi am încheiat anul bine, fără datorii, chiar am reuşit să avem două miliarde lei vechi peste buget, bani pe care îi vom folosi anul acesta. Avem multe proiecte pe care dorim să le continuăm în acest an. Nu ştiu deocamdată care dintre ele vor fi finanţate, deoarece încă se lucrează la bugetul pentru 2012 şi nu ştim exact dacă avem acoperire pentru tot ceea ce ne dorim. Pot să vă spun doar că vrem să mergem atât pe fonduri proprii, cât şi pe fonduri europene, deoarece am câştigat un proiect european important. Previziunile pentru anul viitor sunt însă mai proaste decât anul care tocmai s-a încheiat.

Ce priorităţi aveţi dumneavoastră şi echipa pe care o conduceţi la Primăria Bocşa pentru 2012?

Vrem să ne implicăm şi în domeniul cultural, dar şi spre partea sportivă. În această perioadă de patru ani de zile, societatea a sărăcit anual cu câteva procente, lucru dovedit atât de datele statistice, cât şi de ceea ce constatăm noi prin relaţiile pe care le avem cu cetăţenii. Din 2008, sărăcia a început să crească galopant, iar guvernanţii nu au luat nicio măsură. Eu, cu acordul angajaţilor, am luat o măsură anticriză şi ne-am redus salariile, de la portar până la primar. Nu am avut nicio problemă la credite, nu am rămas datori la nicio societate şi am asigurat tot ceea ce înseamnă funcţionalitatea ca instituţie. Am luat toate contractele, le-am analizat şi peste tot am încercat să facem economii.

Bugetul pentru acest an poate susţine investiţii de anvergură?

La noi lucrurile se întâmplă exact pe dos. Toate sarcinile cad încet, încet pe judeţ şi oraş şi tot mai multe fonduri se duc spre Bucureşi, în loc să fie invers. Chiar şi anul acesta banii pe care îi luam noi, administraţiile locale, de la Finanţele Publice sunt cu 18 la sută mai puţini, dar sarcinile sunt mai mari. Nu mi se pare corect. Suma pe care am primit-o de la Consiliul Judeţean este mai mică în comparaţie cu anul trecut. Nici nu am curajul să fac vreo comparaţie cu 2004 sau 2005. A scăzut şi populaţia, conform recensământului Bocşa are 14.000 de locuitori şi avea peste 17.000. Nu pot să spun că am încredere în recensământul care s-a făcut pentru că din punctul meu de vedere a fost făcut pompieristic şi rezultatele se văd. Dar noi deja ne-am obişnuit în România cu lucrurile făcute în grabă. De asta suntem unde suntem cu societatea.

Banii europeni reprezintă o soluţie?

Bani vin foarte puţini în fiecare an de la judeţ, tot timpul sunt insuficienţi. Fondurile europene sunt şi nu sunt o variantă. Dacă într-un mandat reuşeşti să faci un proiect, pentru că, nu ştiu din ce motive, cei de la Bucureşti nu reuşesc să se mişte, se derulează foarte greu aceste lucruri, e bine. Eu aş depune mâine zece proiecte, dar nu am unde. Anul trecut erau finanţări pentru drumuri agricole, forestiere, dar pe mine mă interesează altceva. Într-un Bocşa trebuia să fac un parc, un stadion şi drumurile, lucruri necesare într-un oraş. Dar nu este finanţare, nu ştie nimeni să răspundă unde sunt banii, dacă ei există, cine îi ţine şi de ce nu le dă drumul. Nimeni nu are habar. Unde sunt banii europeni? Dacă se spune că am absorbit doar 10 la sută, unde sunt celelalte 90 de procente? Aceasta este problema cu fondurile europene. Sigur că ele sunt bune, pentru că noi contribuim doar cu doi la sută, dar lucrurile se mişcă foarte greu.

În aceste condiţii, care sunt proiectele ce vor fi derulate cu prioritate?

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Avem proiecte europene în valoare de 4 milioane de euro. Unul este pe sistem de supraveghere video în zonele cu posibilă infracţionalitate. Avem un proiect pentru drumuri, asfaltări, trotuare, precum şi amenajare de spaţii verzi, de la staţia Petrom până la Parcul Pescăruş. Vor fi schimbate bordurile, vom amplasa trei fântâni arteziene şi o scenă în parc. Pentru a demara lucrările pe cele 27 de străzi avem probleme cu apa. Ar trebui un efort de la bugetul local, pentru că altă soluţie nu e, o investiţie de aproximativ 5-6 miliarde alocate pentru schimbarea conductelor de apă. Suntem obligaţi să băgăm aceste conducte de apă foarte repede, începând din luna martie, urmând să trecem la asfaltare. Avem un credit de opt miliarde prin care vrem să asfaltăm drumurile care duc spre cimitir. Sunt zone impracticabile, cu noroi. Ne-am decis să asfaltăm drumurile care ajung la cel puţin patru cimitire şi, de asemenea, în cartierul Bocşa Montană, străzile Eminescu şi Cernei. Dacă vom asfalta 27 de străzi în Bocşa Română, am zis că trebuie să facem ceva şi în Bocşa Montană, unde s-au mai desfăşurat lucrări, dar am zis să facem totul echilibrat.

Se lucrează în zona Izvor. Ce va fi acolo?

Am început lucrările la stadionul Izvorul pentru că am preluat echipa Metalul Bocşa şi vrem să dezvoltăm o bază sportivă acolo, nu doar de fotbal, ci şi de tenis. Avem un Plan Urbanistic Zonal pentru acea zonă. Este o zonă în care până în anii 80 funcţiona un ştrand, erau restaurante, tearse. Vrem să dezvoltăm acolo o zonă de agrement, dar şi un cartier de locuinţe, drumuri şi alte utilităţi. Totodată, vrem să deschidem Muzeul Constantin Lucaci. Anul trecut am reuşit să facem partea de acoperiş, să protejăm clădirea, anul acesta vom lucra în interior. Avem o donaţie de 16 sau 17 piese extraordinare alte maestrului Lucaci. Va fi al doilea muzeu al lui. Are unul la Vatican şi va avea unul la Bocşa. Cum finalizăm bugetul, încercăm să dăm drumul cât mai repede la lucrări.

Există investitori interesaţi de Bocşa? Cât de mari sunt problemele cu şomajul?

În privinţa locurilor de muncă Bocşa stă destul de rău, iar Guvernul României ne ajută să stea şi mai rău. S-au decis să închidă Finanţele Publice, unde lucrau destui oameni, iar cetăţenii noştri sunt nevoiţi să meargă la Reşiţa pentru orice problemă de ordin fiscal. Nu înţeleg de ce trebuie să fie aşa. Dacă ne întrebau pe noi dacă pot lăsa măcar vreo doi-trei angajaţi care să lucreze într-o casierie, cu siguranţă că am fi fost de acord, dar nu ne-a cerut nimeni părerea. Doar am aflat că s-a închis. Nu e normal să se plimbe oamenii până la Reşiţa. Nu-mi explic deciziile total deplasate care se iau în diferite domenii. Aşadar, avem o problemă cu locurile de muncă, iar cei care sunt angajaţi au salarii foarte mici pentru că nu avem firme mari care să-şi permită să plătească mai mult. Noi avem o singură investiţie palpalbilă, căreia i-am semnat contractul de construire pentru prima centrală pe biomasă din vestul ţării. Aceasta va aduna frunze, rumeguş şi va produce energie electrică. Este o investiţie spaniolă. Se vor crea 20-30 de locuri de muncă. În rest, în ultimii trei ani nu a venit nimeni.

Am intrat într-un an electoral. În 2008 aţi câştigat din primul tur. Credeţi că se va întâmpla la fel şi în 2012?

Am făcut mai multe decât am promis în 2008, sunt convins că cetăţenii vor merge alături de noi în continuare. Mai avem multe de făcut, oraşul este mare şi necesităţile sunt multe. Ne-am ţinut de cuvânt. După alegerile din 2008, când am câştigat din primul tur şi ţin să le mulţumesc cetăţenilor pentru acest lucru, am asfaltat 500 de kilometri de străzi. Prin programul european pe care l-am avut pe apă am reuşit să schimbăm cel puţin 70 la sută din coloane, o investiţie destul de mare. În fiecare an am stabilit care străzi sunt mai cu probleme şi am demarat lucrările. Pentru ce am făcut în aceşti patru ani pot să stau cu fruntea sus în faţa oamenilor.

Vă mulţumesc!

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200

Comments

  1. xxx says:

    Domnule primar nu stiu cine a pus intrebarile dar par sa va favorizeze !De ce nu afirmati ce nu s a facut in bocsa in ultimi ani,oameni care sunt din ce in ce mai saraci traiesc de pe o zi pe alta se gandesc si la mancarea pe care poate maine numai exista ca traiesc la limita subzistentei si d vostra aveti proprietati imobiliare de sute de mi de euro si firma de taxiuri in constanta sau ca ati organizat un bal de ziua indragostilor la clubul onix din bocsa unde au participat copi de 14 ani si ati dat harti scoase la imprimanta cu votati Mirel Pascu eu sper ca inca mai exista oameni destepti in orasul nostru si se va schimba ceva in viitor!Situatia in tara intradevar esti una grea dar totusi facand o comparatie intre cetateni orasului si d voastra care ati afirmat ca ati renuntat la salar pentru noi pot spune ca este cel putin o exagerare din partea d voastra !Sunt sigur ca si in acest tur veti castiga dar imi doresc sa ajungeti la un momendat sa traiti la nivelul la care traiesc oameni de la noi din oras si sa mai vorbiti atunci de fonduri europene si alte situati in care nu puteti face nimic deorece bani sunt blocati de sus,ceea ce ati declarat in acest intereviu sunt doar situati posibile insa nimic nu este palpabil sunt doar in faza de proiect si probabil ca vor fi finalizate peste ani de zile !Va doresc atata bine cat doriti si ati facut pentru cetateni orasului Bocsa!

  2. Lupascu ecaterina says:

    Cred ca judecati greșit activitatea unui primar,nu are nici o legătura cu sărăcia in care trăim cu toți.Dupa părerea mea,PUTEREA actuala va trebui sa răspundă ptr halul in care a adus aceasta TARA.
    Referitor la personajul despre care vorbiti am auzit si eu tot felul de barfe,dar niciodată nimeni nu prezenta dovezi in acest sens.
    Aceste lucruri pe care le afirmati pot fi verificate ff simplu cu ajutorul legii de acces la informații publice.Daca lucrurile sunt adevărate formulati cerere la Constanța sau in alte localități unde aveți informații ,ca acest personaj deține proprietăți sau diverse afaceri.In acel moment te rog,a le postezi pe net sa afle toată lumea,altfel sunt simple baloane de săpun pe care nu le ia nimeni in seama.
    In alta ordine de idei mi-i se pare ca exagerati in final cu binele pe care-l face sau nu primarul,e un lucru care-i greu de cunoscut de cineva,nu e bine sa-ți judecati aproapele.Exista un singur JUDECĂTOR!!!
    Aștept probele si plangerea o formulez eu….promit!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/