Mircea Geoană: Statul român este greoi, anacronic față de nevoile economiei moderne

dezbatere antreprenoriat cu mircea geoana la timisoara (2)
gif card de energie dacus 1000x100 Publicitate Stiri in Express de Banat Timisoara si Resita

Secretarul general adjunct al NATO a participat la Timișoara la o dezbatere legată de antreprenoriat unde a expus ideile sale cu privire la economie, business și brandul de țară. 

Dependența economică exclusivă de bani europeni este o greșeală, a spus Mircea Geoană în discursul pe care l-a susținut la dezbaterea „Antreprenoriatul românesc: cum stimulăm competitivitatea și creșterea valorii adăugate?”. „Trebuie să ai o gândire economică proprie în care banii europeni joacă un rol în funcție de politica ta economică”, a continuat secretarul general adjunct NATO.

„Stocul de investiție străină în România față de Ungaria, Polonia sau Cehia este undeva spre 30% față de ceilalți. Pentru că birocrația este cum e, pentru că la București politicile economice și politica în general este încâlcită, îmbâcsită și neprofesionistă de cele mai multe ori (…), capitalul străin se poate duce în orice altă parte, după profit și rentabilitate. Întrebarea este dacă recunoaștem faptul că se schimbă modelul economic, tehnologic, de securitate la nivelul Europei, ce e de făcut?”, a întrebat, retoric, Mircea Geoană.

Statul român, în opinia lui Mircea Geoană, ar trebui să vină în sprijinul antreprenorilor români impunând mai multă disciplină fiscală, „să ne propunem ca în următorii ani, cât decidem noi de repede, să intrăm în zona euro, să ne disciplinăm financiar, să fie banul ieftin pentru economie”.

dezbatere antreprenoriat cu mircea geoana la timisoara (3)

Capitalul românesc, hărțuit permanent

Potrivit lui Mircea Geoană, România este singurul stat din regiune care refuză digitalizarea 100% a administrației pentru că asta ar presupune în primul rând transparență totală.

„Statul român e destul de dușmănos cu mediul privat românesc și de obicei cel mic și mijlociu. Cu ăia mari de afară nu se ia, ăia au și ambasade, și lobbyști, și avocați, și influență. Dar când vrei să deschizi o fabrică nouă, o hală nouă, dacă ești mai micuț te omoară cu controalele. (…) Este o hărțuire permanentă a capitalului românesc. Dacă ai ghinionul să fi fost apropiat de un partid politic în opoziție, atunci să te ții. Vine peste tine ca armă politică de foarte multe ori. Nu este ok. Statul român este cred că singurul stat din regiunea noastră care refuză digitalizarea administrației publice de sus până jos. (…) Nu vor. De ce? Pentru că înseamnă transparență, înseamnă că un control nu mai vine, nu mai stă bătrâna mea gârbovită la ghișeu să cerșească un cupon de pensie. E efectiv indecent să ai tehnologie și să nu vrei să o introduci pentru că de fapt vrei să conservi niște privilegii și de foarte multe ori chestiuni care sunt netransparente.”, a explicat Mircea Geoană.

publicitate Timisoara banner maxagro

dezbatere antreprenoriat cu mircea geoana la timisoara (1)

Între problemele cu care se confruntă România, secretarul general adjunct al NATO a mai amintit hățișul legislativ iar pentru viitor a invocat nevoia unor reforme în administrație: „Statul român este prea greoi. Nu am nimic cu un stat care funcționează, dar cred că statul român este în momentul de față anacronic față de nevoile economiei moderne. (…) Ar trebui să mergem spre reforma administrativ-teritorială, poate reforma Constituției, dar ele trebuie făcute cu cap, la începutul ciclului politic, nu către finalul său. (…) Două condiții: bani ieftini pentru economie și un stat care să nu mai hărțuiască antreprenorul român. Măcar să nu îl încurce, dacă nu îl ajută. Așa am ajunge la un echilibru între capitalul străin și cel românesc.”

„Brandul de țară nu e un moft”

Fără o bună reputație, România nu va putea deveni competitivă, a mai explicat Geoană: „Brandul nu este un moft. Obrazul subțire cu cheltuială se ține. A investi inteligent în ce înseamnă promovarea României, o imagine corectă a României, de la frumoasa natură pe care o avem, la tehnologia pe care o avem, la faptul că suntem o țară multiculturală și te duci într-o zonă în care reputația țării este proastă, eu cred că trebuie să investim masiv și în reputația țării. Nu doar în turism, ci în ce înseamnă brandul general al țării. Și dacă e ceva ce regret puțin este că spre deosebire ca Capitală Culturală Europeană a Sibiului, acum niște ani de zile, în care am tras cu toții să iasă bine, dacă ar fi fost același sprijin și mai puține gelozii politice (n.r, la Timișoara) cred că am fi putut să facem mult, mult mai bine.”

Mircea Geoană le-a dezvăluit celor prezenți că a fost prezent la două evenimente organizate anul trecut la Timișoara, când orașul a fost Capitală Europeană a Culturii, și că va propune ca Iași-Chișinău să dețină pe viitor acest titlu.

Dezbaterea la care a participat Mircea Geoană a fost organizată de Mișcarea „România Renaște!” în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Au avut intervenții și Florica Chiriță (președinta CCIA Timiș), Adrian Bădescu (antreprenor, fondatorul Medici’s, președintele Clubului Economic Nord-American), Silviu Rogobete (profesor la Universitatea de Vest Timișoara), Mihai Iacob (președintele Societății de Medicină de Familie Timiș) și Anda Pescariu (medic cardiolog, membru „România Renaște!” și „Asociația Vocea Femeii în Comunitate”).

STPT job 1000x200 casa alex cbes
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/