Miracolul Marii Uniri, la muzeul din Caransebeș!

Proiectul muzeului din Caransebeș de celebrare a Centenarului Marii Uniri cu fonduri de la Ministerul Culturii și Identității Naționale s-a consumat, astăzi, în cadru festiv, eveniment la care au fost prezente personalități locale, județene și naționale din domeniul culturii, religiei și istoriei.

Conferința Națională cu titlul „Biserică și Națiune la Românii din Banat și Transilvania. Episcopii Miron Cristea și Iuliu Hossu și Marea Unire” a debutat prin cuvântul de salut al președintelui Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, și al prefectului de Caraș-Severin, Matei Lupu. Directorul muzeului dr. Adrian Ardeț i-a invitat să prezinte comunicări pe tema Centenarului pe Episcopul Caransebeșului PS Lucian, pe academicianul Ioan Păun Otiman și pe prof. univ. dr. Ioan Bolovan, Prorector al Universității „Babeș-Bolyai”.

„Pentru Episcopul Caransebeșului Miron Cristea, primul Patriarh al României, aventura vieții sale a fost România, pe care a slujit-o încă din fașa ei, în calități importante precum: episcop 1910-1919, mitropolit primat 1919 – 1925, patriarh 1925 – 1939, regent 1927 – 1930 și prim-ministru 10 februarie 1938 – 6 martie 1939. Episcopul Miron Cristea a ilustrat pe deplin o vocație diplomatică și administrativă de mare calitate pe care a pus-o în slujba Bisericii lui Hristos”, a menționat Episcopul Caransebeșului.

Invitații au asistat la dezvelirea unei placi comemorative care cuprinde numele tuturor reprezentanților orașului Caransebeș, participanți la înfăptuirea Marii Uniri.

Tot cu această ocazie au fost lansate lucrările: Costin Feneșan, Iubite neică părinte … Scrisori ale fraților și nepoților către Nicolae Popea, volum prezentat de arhim. Casian Rușeț; Lazăr Gruneanțu, Mirel Ionescu, Contribuția avocaților din Transilvania și Banat la Marea Unire, carte prezentată de dr. Adrian Ardeț; Vasile Mircea Zaberca, Centenarul Marii Uniri din 1918. Banatul Montan și Voievodina, volum prezentat de Clara Maria Constantin.

În cadrul sălii de conferință, participanții au putut admira o expoziție realizată în colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului și Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Caraș-Severin.

Toate lucrările prezentate în cadrul conferinței naționale vor fi cuprinse într-un nou volum Tibiscum, ce va fi editat de Muzeul din Caransebeș, la Cluj Napoca. Scopul manifestării este de a valorifica cercetările în domeniul unității naționale în anul Centenarului.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/