Sancționat de instanțele de judecată, Romeo Dunca nu ar fi băgat mâna în propriul buzunar, ci ar fi semnat un ordin de plată din bugetul instituției!
Fostul președinte al CJ Caraș-Severin a fost obligat de instanțele de judecată să-i plătească daune fostului manager al Muzeului Banatului Montan din Reșița, Flavius Bozu, pe care l-a concediat mai degrabă abuziv, imaginea publică a acestuia având de suferit și ca urmare a comentariilor făcute în spațiul public de un Romeo Dunca dezlănțuit.
Camera de Conturi a județului Caraș-Severin a găsit ca fiind nelegală achitarea daunelor morale la care a fost obligat Romeo Dunca din bugetul Consiliului Județean, motiv pentru care Silviu Hurduzeu, actualul lider al județului, a dispus constituirea unei comisii care să facă o cercetare administrativă. Scopul fiind identificarea eventualelor persoane vinovate de crearea unui prejudiciu în bugetul județului. Și, după caz, stabilirea modalității de recuperare a prejudiciului de la persoanele vinovate.
Membrii comisiei au solicitat deja și au intrat în posesia sentinței civile respective, în posesia concluziilor Camerei de Conturi și a raportului de audit financiar, precum și a ordinului de plată din 7 august 2023, prin care s-au plătit de către Consiliul Județean Caraș-Severin lui Flavius Bozu daunele morale impuse de instanță.
Auditorii Camerei de Conturi au consemnat în urma controlului de la CJ că, în anul 2023, „s-a efectuat o plată de la capitolul bunuri și servicii, în cuantum de 10.000 de lei, reprezentând daune morale stabilite prin sentința judecătorești”.
Membrii comisiei au verificat și ei documentele plății respective și au opinat că legislația în vigoare stipulează faptul că, de la bugetul public, se suportă doar cheltuielile de judecată sau, după caz, despăgubirile stabilite în baza hotărârilor judecătorești definitive, dar în niciun caz daunele morale.
Or, exclusiv din cauza acțiunilor nelegale ale președintelui Consiliul Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, reclamantul Bozu a suferit un prejudiciu moral, fiindu-i afectată activitatea profesională, viața de familie prin lipsa veniturilor și viața socială prin mediatizarea negativă a activității reclamantului, s-a motivat în sentința judecătorească.
„Tribunalul Caraș-Severin apreciază că suma solicitată de reclamant reprezentând prejudiciu moral este justificată și va obliga pârâtul președintele Consiliului Județean Caraș-Severin la plata sumei de 10.000 de lei daune morale către reclamant.”, a stabilit instanța la acea vreme.
În urma verificărilor, membrii comisiei constituite prin dispoziția președintelui Hurduzeu au stabilit și ei că daunele morale compensatorii au rezultat din materialitatea faptei președintelui Consiliului Județean, iar pentru ca autoritatea publică să răspundă și pentru pagubele morale, potrivit Codului administrativ, această pagubă ar fi trebuit să fie cauzată prin însăși actul administrativ. Și cum nu există niciun raport de cauzalitate între actul administrativ anulat și prejudiciu, ci între fapta președintelui Consiliului Județean materializat în mediatizarea negativă a activității reclamantului și prejudiciul pe care a fost obligat să-l repare, Romeo Dunca ar fi trebuit să achite cei 10.000 de lei din propriul buzunar.
Se mai subliniază că fapta fost produsă de către un demnitar în exercițiul funcției în nume propriu, prejudiciul fiind cauzat exclusiv de faptele acestuia.
În concluzie, „întrucât Consiliul Județean Caraș-Severin a plătit prin ordin de plată despăgubirile stabilite de instanța de judecată cu titlu de daune morale, autoritatea poate proceda la promovarea unei acțiuni în regres împotriva președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin aflat la acea vreme în exercițiul funcției”.