Minus civilizație! Dozatoarele pentru pungi montate în Parcul George Enescu, vandalizate în nici o lună de zile

dozatoare saci menajeri

Lugojenii dau din nou dovadă de lipsă de bun-simț după ce dozatoarele pentru pungi amplasate în Parcul George Enescu au fost vandalizate.

La începutul lunii iunie a acestui an Organizația „Streunerfreunde” din Germania a demarat la Lugoj un proiect-pilot privind igiena din spațiul public adresat tuturor persoanelor care au animale de companie. Astfel, în Parcul George Enescu au fost montate cinci dozatoare pentru saci menajeri, astfel încât lugojenii care ies la plimbare cu animalele de companie să beneficieze de suportul necesar pentru a aduna orice câinii lor ar putea lăsa în urmă, păstrând în orașul curat. Se dorea a fi un proiect de lungă durată, urmând să fie amplasate dozatoare și în alte zone ale orașului.

Din nefericire, scurtă le-a fost viața acestor dispozitive menite să contribuie la păstrarea unui aspect îngrijit al parcului. La scurt timp după montarea dozatoarelor, acestea au fost golite rapid de pungi, iar unele dintre ele au fost vandalizate pe de-a întregul, zăcând astăzi culcate la pământ. Sumbra imagine arată încă odată că prea mulți dintre lugojeni sunt certați cu tot ceea ce înseamnă educație, bun-simt sau spirit civic.

Foarte vocali pe rețelele de socializare, unde mulți dintre ei se plâng că în municipiu curățenia lasă de dorit, arătând acuzator spre primărie, unii lugojenii sunt reticenți când vine vorba să adopte obiceiuri mai… vestice, similare cu ce vedem în țările civilizate. Se pare că va mai trece mult timp până când toți – sau măcar majoritatea celor care locuiesc în urbea de pe Timiș vor învăța că un oraș curat se obține nu doar cu ajutorul administrației locale, ci și al cetățenilor care au obligația să păstreze mobilierul stradal, să nu arunce deșeuri la întâmplare și să strângă după animalul de companie.

Amintim că într-o situație identică s-au aflat și mini-bibliotecile amplasate în câteva zone ale orașului în 2019. La trei luni de la apariția acestora, căsuțele din lemn, montate în ideea de a populariza lectura în rândul lugojenilor, au fost complet vandalizate.