Alin Nica, președintele CJ Timiș, vorbește despre un plan de atragere a românilor din diaspora în zona de vest a țării, în condițiile în care criza forței de muncă este tot mai acută.
Președintele administrației județene spune că lipsa forței de muncă în regiune afectează atât competitivitatea firmelor, cât și păstrarea investițiilor prezente în vest, precum și atragerea altora noi. Declarațiile vin în contextul în care luni, la Timișoara, debutează conferința Smart Diaspora.
CITEȘTE ȘI: La Timișoara începe Smart Diaspora 2023. Programul conferinței
„Viziunea trebuie să fie înaintea dezvoltării, nu să urmeze dezvoltării. Noi avem viziunea de a acționa în mod concentric: cum putem atrage resursa care a plecat de aici și să facem zona noastră atractivă pentru românii care au plecat și în care statul a investit. Pentru noi, Smart Diaspora are o relevanță extraordinară în contextul deficitului forței de muncă specializată, nu doar din zona cercetării-inovării, ci inclusiv acea forță de muncă fără studii superioare, profesioniștii. Avem nevoie de instalatori, bucătari – în contextul Capitalei Europene a Culturii.”, a declarat, luni, Alin Nica.
Președintele CJT spune că aici va fi dezvoltată o inițiativă care își propune să implice companiile automotive prezente în Timișoara și județ.
„La nivel național există un program de sprijinire a specializării inteligente. Noi avem acea inițiativă cu pista de testare a automobilelor autonome pe care dorim să o construim la Biled și pe care încercăm să o dezvoltăm cu ecosistemul de automotive existent în Timiș și cu Universitatea Politehnica. Vom avea parte de finanțare pentru etapele ulterioare pe care dorim să le dezvoltăm în această zonă. De ce e importantă pista? Acesta este viitorul și prin această investiție putem să ținem investitorii din domeniu în zona noastră. În același timp, putem să le oferim șansa să meargă cu investițiile la un alt nivel: să dezvoltăm zona de cercetare în domeniu prin inițiativă privată care va face ca valoarea adăugată a investiției realizată aici să fie mult mai mare decât cea din prezent, să fim promotori ai schimbării în acest domeniu de viitor.”, a explicat Alin Nica.