„În județul Caraș-Severin nu există niciun centru de testare COVID-19” – un titlu prezent, încă de la începutul pandemiei, pe buzele cărășenilor, rămași codași la capitolul testare. Venit în vizită la Timișoara, ministrul Marcel Vela rectifică informațiile – aparatele puteau fi folosite, cel puțin contra cost până la obținerea avizului de la Ministerul Sănătății. Culmea, nici măcar reprezentanții Spitalului și liberalii din județ n-au știut…
Cele două aparate aflate la Spitalul Județean din Reșița și cel de la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș s-au umplut de praf în așteptarea unui aviz de la Ministerul Sănătății. Probele prelevate de la suspecți au fost trimise la Timișoara, iar cei care voiau să se testeze la cerere apelau tot la județul Timiș. Marcel Vela spune că aparatura putea fi folosită contra cost. Într-adevăr, pentru ca suspecții COVID-19 să nu scoată bani din buzunar, era nevoie de avizul Ministerului Sănătății astfel încât plata să fie suportată cu bani de la stat, existând în acest sens un program național destinat pentru aceste cazuri.
„Au două aparate. Unul cumpărat de Primăria Reșița și unul cumpărat de Consiliul Județean. Ele puteau fi folosite din momentul în care au fost autorizate de către Direcția de Sănătate Publică. Puteau fi folosite de către DSP. Contra cost, evident funcționau pentru turiștii care pleacă în Grecia sau în orice altă țară. Nu le-au folosit. Au întrebat în 2 iulie cum pot fi autorizate de Ministerul Sănătății, lucru care s-a întâmplat la începutul săptămânii. Când au început să apară articole că nu se avizează, conducerea PSD a Consiliului Județean era în necunoștință de cauză. Dacă ar fi citit în Monitorul Oficial sau pe site-ul Ministerului Sănătății ele erau deja acceptate în sistem. Când autorizează și acreditează Ministerul Sănătății ele intră și pe servicii de evaluare și de măsurătoare și de testare suportate pe bugetul Ministerului Sănătății, dar nimeni nu a oprit niciun PSD-ist să spună că se pot folosi aparatele de la spitalul pe care îl avea în subordine și nimeni nu a spus să nu se facă teste cetățenilor care plecau în Grecia și în final să le trimită la Timișoara și să blocheze aparatele din Timișoara”, a spus Marcel Vela.
CITEȘTE ȘI: Ministerul Sănătății doarme, în timp ce cărășenii așteaptă un simplu aviz pentru a se putea testa la Reșița!
În concluzie, după spusele ministrului, în momentul de față se pot face teste atât cu plată pentru cei care nu au intrat în contact cu bolnavi COVID-19, cât și fără plată în cazul în care există un caz de suspiciune.
„Se pot face și cu plată pentru terți. Vrei să îți faci teste pentru că vrei să pleci în vacanță. Și pentru angajați, pentru cei bolnavi se pot face suportate cu bani din programul național fiind acreditați de Ministerul Sănătății. Cel luat de Primăria Reșița se află la Spitalul Județean și cel de-al doilea este la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș. Și mai au un aparat al treilea dotat de o firmă din Europa, din Austria”, a mai spus Marcel Vela.
Detaliile „uitate” de ministrul Vela
Dacă e așa, să trecem peste faptul că Direcția de Sănătate Publică nu a tras pe nimeni de mânecă. La câte schimbări de manageri s-au făcut și pe acolo, oamenii erau mai ocupați cu actele de du-te vino… Ce „uită” ministrul Vela să spună este că managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița este un interimar, pus în funcție tocmai de ministrul liberal al Sănătății pe timp de pandemie, deși unitatea medicală are un manager care și-a ocupat funcția prin concurs. Ce mai „uită” ministrul cărășean să spună? Că directorul medical al aceluiași spital este chiar vicepreședintele PNL Caraș-Severin și, ce să vezi, și consilier județean! Unde mai pui că Primăria Reșița este condusă tot de un liberal. Chiar niciunul nu a știut că aceste teste se pot face de atâta timp? Toți au tăcut mâlc în ședința de Consiliu Județean din această săptămână atunci când s-a ridicat problema testărilor în Caraș-Severin. Niciunul nu i-a spus președintelui Hurduzeu că bate câmpii atunci când spune că se stă după un aviz al Ministerului Sănătății și că testele nu se pot face în județ.
Cine a mai tăcut? Tocmai reprezentantul Guvernului în teritoriu. Prefectul Cristian Gâfu ne-a înștiințat vineri că de vineri(!) „aparatul RT PCR din dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa a început să funcţioneze”.
Așadar, domnule ministru, nu-i destul să știți doar dumneavoastră care-i mersul, mai învățați-i și pe cei pe care partidul pe care îl reprezentați i-a plasat în funcții. Că altfel, aruncatul pisicii în curtea social-democrată are doar efect de bumerang…