Ministerul Sănătății doarme, în timp ce cărășenii așteaptă un simplu aviz pentru a se putea testa la Reșița!

whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Încă o dovadă crasă de nepăsare din partea Ministerului Sănătății cu privire la soarta cărășenilor! Aceștia nu au unde să își facă un test COVID doar pentru că onor Ministerul doarme de două săptămâni cu cererea Spitalului Județean de Urgență Reșița în mână!

Este inacceptabil în ce stadiu a ajuns România! În timp ce unii se dau peste cap pentru a gestiona cât mai bine o epidemie cu care nu s-a mai confruntat omenirea, Ministerul Sănătății nu face decât să pună bețe în roate. Cei din interior nu se gândesc decât la cum să mai schimbe un manager fără vreo explicație logică sau cum să mai pună un director pe la DSP care să își ia câmpii la un moment dat, sătul de jocurile politice.

Acum, când plecarea din România spre alte țări este condiționată de un test COVID negativ, Carașul se grăbește din nou să ocupe primele locuri ale rușinii. Și a reușit să se plaseze în top 3. Asta pentru că doar 3 județe din țară nu au centre de testare, printre care, ați ghicit, și Caraș-Severinul!

De bine, de rău, la nivel local, aleșii județeni s-au înțeles și au votat proiectele pe repede-nainte astfel încât în Caraș-Severin să ajungă două aparate de testare, unul la Reșița și altul la Caransebeș. Și atunci ce n-are județul ăsta? Păi n-are bun-simț din partea celor cu scaune călduțe pe la București!

Problema a fost ridicată de consilierul județean PSD, Ioan Crina, în ședința forului de ieri, 15 iulie, când din nou s-au aprobat sume de bani pentru Spitalul din Reșița. „În foarte multe țări se solicită testul COVID. Eu chiar săptămâna asta, având o problemă personală, am constatat că în județul Caraș-Severin nu putem face teste COVID, decât dacă ești internat. Mie mi se pare foarte gravă treaba asta, mai ales că astăzi (n.r. miercuri) și Guvernul, prin Ministerul Fondurilor Europene, dă bani pentru așa ceva. Noi i-am aprobat, am dus ce trebuie și la Caransebeș, și la Reșița și constat că astăzi nu putem face teste în Caraș. Acum orice cetățean, român sau străin, care vrea să plece în Austria, spre exemplu, trebuie să meargă la Timișoara să facă testul, durează trei zile, patru zile”, a spus Crina în fața colegilor, adresând și o rugăminte președintelui Silviu Hurduzeu: „Eu v-aș ruga, prin autoritatea funcției pe care o aveți, să solicitați și la spital, și la Minister, de ce nu s-a întâmplat lucrul ăsta. Eu am înțeles că de la Minister nu a venit atestarea. Mie mi se pare corect să știm. Nu are nicio legătură politică. Noi avem o problemă majoră și întârziem cu niște autorizări?!”

Explicațiile de-a dreptul revoltătoare au venit de la președintele Consiliului Județean, care a prezentat cronologic situația aparatului de testare de la Reșița, pe care s-au cheltuit circa 230.000 de euro!

„Am discutat cu domnul director Murgu (n.r.) Waldemar Murgu, managerul Spitalului Județean din Reșița). Sistemul pe care noi l-am achiziționat, cel de 1,1 milioane de lei, este prevăzut cu teste: 2.000 de teste de extracție și 1.000 de teste de prelucrare. Ele există, din punctul meu de vedere se poate face testare oricând. Aparatura trebuia să ajungă la sfârșitul lunii mai, o componentă a ajuns la începutul lunii iunie. Este vorba despre extractor. Până la urmă a fost recepționat. Conform caietului de sarcini și contractului cu firma respectivă, era prevăzută și instruire. Nu am putut face recepția până nu s-a făcut instruirea, am întârziat câteva zile și în data de 19 iunie s-a făcut instruirea. De atunci aparatul era complet funcțional la nivelul Spitalului de Urgență din Reșița. Era nevoie de un aviz DSP, pe care ulterior l-au obținut și apoi de un aviz din partea Ministerului Sănătății. S-a făcut solicitarea în data de 2 iulie către Ministerul Sănătății și se așteaptă”.

Asta o fi România normală? România care a rămas la stadiul statului la coadă și pentru un aviz? În plină stare de alertă? Asta e, da. O țară care nu se vindecă din cauza celor care o vor bolnavă. Cu orice preț!