Ministrul Rovana Plumb ține banii în conturi, nou-născuții sunt ultima sa grijă! Valeria Schelean cere explicații!

Deputatul PNL Valeria Schelean – Șomfelean acuză din nou Guvernul PSD – ALDE. De data asta pentru că, în ciuda finanțării asigurare de Uniunea Europeană, Guvernul întârzie nejustificat să acorde trusoul pentru nou-născuți!

Parlamentarul cărășean amintește că coaliției de guvernare că Ministerul Fondurilor Europene în colaborare cu Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, au obținut în anul 2016 fonduri de la Comisia Europeană pentru a acorda trusouri pentru nou-născuți. Schelean subliniază că Ministerul Muncii a stabilit, împreună cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, după un model de succes din Finlanda, obiectele necesare mamelor pentru îngrijirea copilului în primele luni de viață, numai că în România totul a rămas doar pe hărtie. În realitate, nicio mamă nu a primit nimic.

În susținerea acestui proiect, se arăta că acordarea trusoului pentru nou-născuți va fi un real sprijin pentru familiile vulnerabile, asigurându-le un minim necesar creșterii și îngrijirii copilului în primul trimestru de viață, igiena, dar și securitatea acestuia. Un alt scop al acestui proiect era scăderea numărului de copii abandonați în maternitate, precum și a numărului de decese în primul an de viață al copilului. Aproximativ 30.000 de mame cu risc social sau din grupuri vulnerabile ar fi urmat să beneficieze de kit. Valeria Schelean constantă că, desi fondurile de la Comisia Europeană au fost negociate pentru perioada 2017-2020, până în acest moment proiectul nu este pus în practică, banii nu sunt cheltuiți, iar mamele și copiii, care ar fi trebuit să beneficieze în anul 2017 și anul 2018 de acest kit, nu au făcut-o!


„În acest sens, spune parlamentarul de Caraș-Severin, am adresat o serie de întrebări lămuritoare doamnei ministru Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene: Care este statusul proiectului privind acordarea de trusouri pentru nou-născuți? La ce dată preconizează că va fi lansat Ghidul solicitantului pentru această componentă POAD? La ce dată preconizează că vor fi demarcate achizițiile pentru acest proiect? Care sunt toți pașii care mai trebuie făcuți până la momentul în care proaspetele mămici din România vor primi acest kit? Ce se va întâmpla cu banii alocați acestui proiect pentru anul 2017, anul 2018 și până la lansarea Ghidului și demararea achizițiilor?”

Mai rămâne ca Rovana Plumb să se aplece și asupra unor astfel de probleme, că în ultima vreme e mai preocupată de furtunile din PSD decât de cheltuirea rațională a fondurilor trimise de UE în România.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/