Muntele (prea) Mic, pentru orgolii atât de mari!

Zeci de comentarii, și pro, și contra au generat afirmațiile omului de afaceri Romeo Dunca, după o nouă ședință cu scandal la Agenția Națională pentru Protecția Mediului Caraș-Severin! Din toată controversa se deduce un singur lucru: toată lumea iubește muntele! Dar atunci cum se face că există atâta intrigă, dușmănie și reclamații nenumărate pentru acest munte, Muntele Mic?!


Mărul discordiei dintre Romeo Dunca și administrația comunei Turnu Ruieni, în speță primarul Mihai Mărălescu, este deja binecunoscut. Pe scurt, omul de afaceri are bani și dorință, ba chiar a și început investițiile pe Muntele Mic, însă acuză administrația din Turnu Ruieni de rele intenții, că-i pune piedici. Pe de altă parte, primarul Mihai Mărălescu spune că nu are nimic împotriva dezvoltării pe munte, indiferent de numele investitorului, dar invocă respectarea legii. Ceea ce nu ar face Dunca.

Ultima întâlnire a pus din nou lemne pe foc, astfel că spiritele s-au încins. Dunca a răbufnit primul. Este vorba de ședința la care au fost chemați de către reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului: Romeo Dunca – SC Dunca Imobiliare SRL, Horațiu Buna – SC Muntele Mic Superski SRL, Garda Națională de Mediu, Primăria Turnu Ruieni, Primăria Zăvoi, Administrația Bazinală de Apă Banat, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Subiectul de dezbatere a fost cesionarea parțială a Acordului de mediu Nr. 14 din 9 august 2010, pentru implementarea proiectului „Construire telescaun Vâlsan cu o lungime de 1825 de metri, a unei zone de agrement cu bandă transportoare de 400 de m lungime și drum de acces cu zonă de servicii – pe Muntele Mic”. Acordul de mediu a fost emis în urmă cu 8 ani pentru SC Muntele Mic Superski SRL și apoi transferat, prin Decizia 148 din 17 septembrie 2013, către SC Dunca Imobiliare SRL.

În opinia lui Romeo Dunca, ședința de lucru de la APM Caraș-Severin ar fi trebuit să ducă la normalizarea unei situații nefirești și nelegale create pe Muntele Mic: „SC Muntele Mic Superski a primit în trecut o autorizație de construire emisă fără documente legale pentru amenajare parcare, folosindu-se un acord de mediu care aparținea la momentul depunerii actelor, firmei SC Dunca Imobiliare. Acest acord de mediu cuprindea și avizarea, din punct de vedere al mediului, și a unei construcții în vecinătatea parcării de pe platou, cât și a unei clădiri și terasă în vecinătatea pârtiei Vâlsanu. Pentru că doresc liniștea și temperarea orgoliilor pe munte, am decis să ajut intrarea în legalitate a firmei SC Muntele Mic Superski a lui Horațiu Buna, deși la cât rău mi-a făcut e nefirească aceasta decizie. Am făcut o adresă la APM Caraș-Severin și am dorit să cedez parte din acordul de mediu ce ținea de parcare astfel încât amenda de 60.000 de lei, primită de Horațiu de la Garda de Mediu, să nu aibă ca urmare și sistarea activității în această parcare cu aducerea locului la starea inițială”.


Omul de afaceri timișorean mai spune că pentru a veni în sprijinul turistului a decis să împartă acordul pentru construcție în zona parcării cu același Horațiu Buna, astfel încât, alături de clădirea de 50 m.p. de lemn realizată de Dunca, să mai poată apărea încă una lângă teleschiul Borlova. Acest lucru era posibil întrucât acordul de mediu prevedea o ocupare cu construcții a unei suprafețe de 500 m.p., consideră Dunca. „O ședință firească ce trebuia să normalizare una din porcăriile de pe munte, girate de un primar s-a transformat într-un circ”, a concluzionat Romeo Dunca, nu înainte de a-l acuza pe cel mai vechi investitor de pe munte, Nelu Gherga, că s-ar fi băgat în acest conflict ținându-i partea primarului de la Turnu Ruieni.

De partea cealaltă, juristul Primăriei Turnu Ruieni, George Ilcu, spune că era și normal să participe la această întâlnire toți cei interesați de situația Muntelui Mic, printre care și oamenii de afaceri Gherga, Raeleanu sau Buna, toți interesați să intre în legalitate cu construcțiile de pe Muntele Mic. Numai că la jigniri s-a răspuns cu jigniri! „Din start, juristul Primăriei Zăvoi a părăsit sala când a auzit despre ce este vorba, nefiind interesat, la fel și vicepreședintele Consiliului Județean, Ionuț Popovici. Spiritele s-au încins pe bună dreptate, pentru că ce a dorit Romeo Dunca să facă nu este legal, anume: pe același acord de mediu să încerce acum să introducă tot ce el a construit în plus față de proiectul inițial și fără autorizație”, a acuzat George Ilcu. Cum după trei ore de dezbateri cei prezenți nu au ajuns la niciun consens, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului au dorit să afle opinia conducerii Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, care nu a trimis niciun reprezentat la Reșița, astfel că deznodământul întâlnirii a fost unul vag, fără concluzii oficiale, ne-a menționat juristul Primăriei Turnu Ruieni, George Ilcu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/