Ministrul Raluca Turcan vrea să afle cât de amplu este fenomenul muncii la negru și gri în România

51442372371 737cdbe5e9 k

Ministerul Muncii și Protecției Sociale desfășurată o campanie cu scopul de a afla cât de amplu este fenomenul muncii la negru și la gri în România. De asemenea, se pregătește modificarea legislației pentru a se stabili exact ce înseamnă munca subdeclarată.

Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale a vorbit, în timpul vizitei realizate la Timișoara în acest sfârșit de săptămână, și despre fenomenul muncii la negru în România, din cauza căruia au de suferit multe persoane.

În ceea ce privește corectitudinea relațiilor de muncă, există în România un fenomen pe care nu putem să-l ignorăm, de muncă la negru, la gri sau subdeclarată. Acest fenomen afectează, pe de o parte, angajații sau persoanele care prestează astfel de activități în afara cadrului legal, pentru că în primul rând nu vor beneficia de pensii dacă muncesc la negru. În al doilea rând, nu pot accesa, de exemplu, credite pentru că nu au suficiente venituri. Acest fenomen afectează și angajatorii, pentru că se crează o competiție neloială între cei care plătesc transparent forța de muncă și cei care apelează la forța de muncă la negru. Evident, afectează și bugetul statului”, a afirmat Raluca Turcan.

leader board 728 x 90 px

De asemenea, ministrul Muncii și Protecției Sociale a declarat că se desfășoară, în acest moment, o campanie cu scopul de a se afla rata fenomenului muncii la negru în România.

Am lansat o campanie în care întâi informăm angajatorii că suntem în acest proces de legalizare a activității profesionale. Încercăm să prevenim munca la negru și apoi, evident, să acționăm legal dacă se identifică situații de muncă la negru. Am lansat această campanie de identificare a muncii la negru și la gri cu scopul de a vedea cât de amplu este acest fenomen. Analizând amenzile date anul trecut și cele de la începutul anului pe controale efectuate, putem spune că există o problemă. La final campanie vom evalua, analiza date date și prezenta și măsurile. Pregătim modificarea cadrului legal, să stabilim ce înseamnă munca subdeclarată în România și să dăm mai multă autoritate inspectorilor de muncă din teritoriu în cazuri de muncă la negri sau subdeclarată”, a detaliat Raluca Turcan.