Criza politică actuală, un cuțit în spatele bolnavilor! Alianța Pacienților Cronici din România sesizează Parlamentul European

medication fn555sb

Criza generată de pandemia de COVID-19 a agravat situația cu care se confruntau pacienții cronici din România în ceea ce privește accesul la terapii, iar acum problema este amplificată și de criza politică.

Reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România trag un semnal de alarmă și spun că în urma celor întâmplate pe scena politică suferă, de exemplu, bolnavii cu HIV/SIDA care primesc medicația „la bucată”.

„Printre cei mai afectați de situația actuală sunt pacienții bolnavi de cancer și pacienții cu HIV/SIDA. Pentru aceștia din urmă, frica de a nu mai primi tratamentul vital este o constantă în fiecare lună. Medicii fac eforturi disperate de a calcula medicația la plic, la bucată, pentru a ajunge la fiecare pacient. Această practică încalcă toate normele legate de farmacovigilență, siguranța medicamentului și siguranța pacientului, periclitându-i sănătatea. Nu în ultimul rând, calcă în picioare demnitatea și calitatea vieții acestor oameni, punându-i pe drumuri, să aștepte cu orele la porțile spitalelor de boli infecțioase sau lăsându-i fără acces la analizele de monitorizare ale viremiei”, transmit reprezentanții APCR într-o scrisoare deschisă.

leader board 728 x 90 px

CITEȘTE ȘI: Probleme cu Programul Național de Sănătate HIV/SIDA. Pacienții riscă să rămână fără tratament

Lipsa fondurilor destinate acestor programe naționale de sănătate este semnalată de toate centrele regionale de boli infecțioase din România.

„Unu din patru pacienți români diagnosticați cu HIV/SIDA nu urmează în prezent un tratamentul specific bolii lor, iar dacă autoritățile nu iau măsuri acum acest număr va crește considerabil. Întreruperea tratamentului determină o creștere a riscului de deces, precum și a riscului de transmitere a infecției HIV. Încă o dată, factorul politic pune viața pacienților cronici în pericol”, se mai arată în scrisoare.

De altfel, sunt pacienți care în fiecare săptămână sunt chemați de la sute de kilometri la centrele regionale pentru a ridica medicamentele.

„De exemplu, pacient din Tecuci, obligat să vină la spital pentru ridicarea tratamentului în fiecare săptămână, la București. În situația acestui pacient, se regăsesc absolut toți pacienții. Acest lucru reprezintă costuri importante pentru transport, pe care nu toți și le pot permite. Astfel, se creează risc de abandon și eșec terapeutic, dar și un risc major de a intra în contact cu virusul SARS-CoV-2. Și în acest moment se tergiversează reglementarea privind activitatea de distribuire a medicației la domiciliul pacientului cronic”, mai transmite APCR.

Întreruperea tratamentului chiar și pentru una sau două zile poate altera întreaga schemă terapeutică în cazul bolnavilor cu HIV/SIDA. Asta conduce la agravarea stării de sănătate, epuizarea tuturor variantelor de scheme datorită generării de rezistență virală la terapie, iar dacă se impune internarea acestor pacienți, asistența medicală este aproape imposibilă, dat fiind faptul că spitalele de boli infecțioase sunt pline cu pacienți COVID-19.

„În cazul pacienților cu cancer, lipsa medicamentelor reprezintă direct condamnare la moarte, deoarece cancerul este o urgență, iar majoritatea tipurilor de cancer au o evoluție fulminantă. Facem apel încă o data la politicieni din Guvernul României să înceteze orice mascarada politică și să se dedice rezolvării acestor probleme pentru a preîntâmpina un nou val de decese cauzate de cinismul și lipsa lor de empatie, dar și de lipsa finanțării și a politicilor coerente din sănătate. Reamintim faptul că în 2020 decesele generale au crescut apreciabil. De la 260.353 (11.7‰) la 297345 (13.4‰), iar în 2021, dacă nu se iau măsuri urgente, numărul deceselor va crește și mai mult. De asemenea, reamintim autorităților Rezoluția Parlamentului European din 20 mai 2021 referitoare la accelerarea progreselor și combaterea inegalităților în vederea eradicării SIDA ca amenințare la adresa sănătății publice până în 2030 și necesitatea asigurării nivelului de cheltuieli și mobilizarea resurselor necesare pentru a atinge obiectivele pentru 2025 în toate statele membre ale UE”, mai transmit reprezentanții APCR.

Alianța Pacienților Cronici din România transmite că va semnala situația curentă Parlamentului European și „își rezervă dreptul de a acționa în judecată pe toți cei responsabili pentru aceste derapaje, pentru încălcarea cu bună știință a dreptului la asistență medicală, la sănătate, la viață, drepturi consfințite atât de Constituția României, cât și de legile în vigoare ale României și UE”.