Probleme cu Programul Național de Sănătate HIV/SIDA. Pacienții riscă să rămână fără tratament

african woman
untitled design set 970x90 px

Sute de pacienți cu HIV/SIDA ar putea să rămână fără tratament din cauza faptului că fondurile sunt pe terminate. Numai la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara sunt monitorizate în jur de 400 de persoane.

În perioada pandemiei au fost alocați bani pentru a putea fi asigurat tratamentul pe o perioadă mai lungă de timp, astfel încât acești pacienți să nu fie expuși la infecția cu SARS-CoV-2. Acum programul șchioapătă, spun medicii.

„În ultimii zece ani acest program a mers foarte bine. Au fost momente în care am stat cumva în cumpănă. În perioada pandemiei am avut această înțelegere de la Ministerul Sănătății încât  am avut tratament pe care să îl dăm chiar și pe două, trei luni. Ca să nu se expună, să nu vină lună de lună fiind și cu imunosupresie. Din păcate, Programul Național de Sănătate HIV/SIDA nu mai are acum finanțare suficientă. Doar anul acesta avem deja peste 30 de pacienți noi care stau în stand-by. Asta înseamnă că ei transmit infecția mai departe, pe cale sexuală. Gravidele de la mamă la copil, pe cale sangvină și tot ce înseamnă persoane care se tatuează cu ace nesterile, se droghează. Reprezintă locul din care pandemia va merge mai departe, iată sunt 40 de ani de pandemie și pacienții, dacă până la mijlocul lunii august nu se suplimentează programul, rămân fără tratament.”, a explicat Voichița Lăzureanu, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara și președintele Comisiei Regionale de Luptă Anti-SIDA.

Infecția poate fi ținută sub control doar atât timp cât pacientul își ia medicația.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Dacă rămân fără tratament virusul din nou iese din sanctuare, iese din acele locuri în care el se cantonează sub medicație. Începe să se înmulțească, asta înseamnă că boala merge mai departe din stadiul de infecție HIV spre stadiul de boală SIDA și deces inevitabil în lipsa tratamentului. Este acceptat conceptul că nu ești detectabil ca și încărcătură virală. Nedetectabil este egal cu netrasmisibil. Dacă ești nedetectabil se presupune că transmiterea este aproape de zero. Atâta timp cât în sânge este nedetectabil, la fel și în lichidul seminal sau în lichidul vaginal al femeii încărcătura este cu mult mai redusă. Și știm că prin salivă nu se transmite. Avem promisiuni că se va suplimenta și că la rectificarea bugetară care va fi în perioada 15-20 august va intra și acest program și sperăm să avem un buget suficient de mare încât să putem să avem suficienți bani și pentru pacienții nou depistați.”, a mai spus medicul Voichița Lăzureanu.

În zona de vest sunt în jur de 1.000 de pacienți depistați cu HIV-SIDA, iar de centrul de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara aparțin 400.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/