Directorul DSP Timiș, despre campania de imunizare: „Nu suntem mulțumiți. Ne lipsește apetitul pentru vaccinare”

vaccinare,coronavirus,covid-19,dsp
untitled design set 970x90 px

România a ajuns de pe primele locuri în ceea ce privește vaccinarea, la coada clasamentului cu puțin peste 30% din populație imunizată, în vreme ce media europeană ajunge la 70%. Specialiștii nu sunt mulțumiți de felul în care au evoluat lucrurile, mai ales că suntem în valul patru al pandemiei, lucru confirmat și de oficialii din Sănătate.

Informare există, dar lipsește apetitul pentru vaccinare, mai trebuie să lucrăm la educația sanitară și să ne îmbunătățim modul de gândire, este de părere directorul DSP Timiș, Flavius Cioca.

„Nu suntem mulțumiți de campania de vaccinare. Am vrea să facem mai mult. Vorbim cu oamenii, comunicăm extrem de mult, dar cumva acesta este nivelul nostru. O parte suntem reticenți la nou, avem o doză de conservatorism, avem dacă vreți lucruri de îmbunătățit din perspectiva educației sanitare a fiecăruia dintre noi, nu înțelegem ce e ăla un studiu clinic, nu reușim să identificăm niște efecte adverse, nu știm să ne uităm la posibilitatea lor de a se manifesta, un incident care apare o dată la 100.000 de cazuri este o chestiune extrem de rară. Și atunci trebuie să te gândești oare câți dintre noi s-au îmbolnăvit, oare câți au făcut forme moderate, medii sau severe, câți au ajuns la ATI? Care e rata de mortalitate a virusului SARS-CoV-2? Extrem de ridicată, în jur de 2%. Despre asta este vorba. Nu e nimic sigur, să nu ți se poată întâmpla nimic în procent de 100%. Când ieșim în stradă de fiecare dată riscăm. Să ne pice o cărămidă în cap. Să dea o mașină peste noi, să facă accident autobuzul, să intrăm într-o altercație, deci până la urmă ne expunem. Tot așa ne expunem și la aceste efecte adverse. Nu ar trebui să ne mai gândim atât de mult la ele și nu vreau să instaurez dictatura medicală pentru că există studii serioase în spatele acestor vaccinuri. Unele dintre ele au primit aprobare definitivă, în aceeași categorie cu paracetamolul, cu algocalminul sau cu alt medicament pe care noi îl luăm fără nicio grijă. Câteodată fără să avem nevoie de ele. Ce argumente mai poți avea? Eu nu reușesc să înțeleg ce nevoie suplimentară de informare ar trebui să mai existe. Cu siguranță sunt subiectiv, cu siguranță pregătirea mea medicală își spune cuvântul, dar pe de altă parte, când merg la service nu îi explic mecanicului că nu se pricepe. Îl întreb ce are de făcut, mă gândesc dacă îmi permit costul reparației și până la urmă fac cum spune el”, a spus Dr. Favius Cioca, directorul DSP Timiș.

publicitate ziar expresb 1000x100

În județul Timiș au fost organizate mai multe campanii de informare cu privire la vaccinurile împotriva SARS-CoV-2, iar acțiunile vor continua și în următoarea perioadă.

„Am fost în majoritatea localităților de două ori, în unele doar o dată cu echipe mobile din centrele de vaccinare și de la Spitalul Militar. Cu siguranță vom relua aceste acțiuni. Ele s-au desfășurat și în ultimele săptămâni, dar cu intensitate mai scăzută pentru că au fost și în concedii și nici nu am avut cereri foarte multe. Noi suntem ușor de mobilizat pentru că avem și un autocar pus la dispoziție de o companie privată. Acum am mai trimis și caravane medicale organizate de Societatea pentru ATI. E un județ cu o anumită forță economică demnă de a fi luată în considerare. Societatea civilă, factorii economici, societățile comerciale sunt implicați în aceste campanii și faptul că sunt alături de noi datorita noastră este să nu le dezamăgim încrederea și să folosim aceste capacități la adevărata lor valoare. Noi ca județ suntem undeva la 33% ca procent de vaccinare. Organizarea logistică din România a fost una foarte bună. Ce ne lipsește nouă este dorința, apetitul pentru vaccinare. Acolo avem lucruri de îmbunătățit. (…) Cu riscul de a atrage comentarii neplăcute, consider că trebuie să avem un moment de introspecție, să ne gândim dacă am greșit, dacă putem face mai mult și să ne gândim la cei din jurul nostru: la bătrâni, la copiii care nu se pot vaccina, la bolnavii cronici, la jobul nostru, dacă ni-l putem păstra dacă vor fi restricții, să ne gândim la cum vom merge anul viitor în concediu, dacă merg copiii noștri la școală. Pentru că dacă noi vom vaccina mai mulți cetățeni, cu siguranță genul acesta de situații ar fi mai rare. Și da, într-adevăr o parte dintre cei vaccinați se infectează, dar fac forme ușoare, transmit mai puțin celor din jur. Și atunci ce poți să faci? Să riști mai mult, să riști mai puțin? Asta e întrebarea pe care trebuie să ne-o punem fiecare”, a mai spus Dr. Flavius Cioca.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/