Ministrul Mediului, povestiri din viitor despre haldele de steril de la Sasca Montană şi Ciudanoviţa, mereu uitate de Guvern!

Haldele de steril de la Sasca Montană și Ciudanovița intră în atenția Ministerului Mediului, intenţionându-se accesarea unei finanțări europene pe POIM, pentru ecologizarea acestora. Vorbe, vorbe, vorbe…

„Ele nu sunt în proprietatea Ministerului Mediului, sunt în altă zonă, dar pentru că suntem extrem de preocupaţi şi pentru că suntem extrem de responsabili (…) şi pentru că este o problemă care trenează de nişte zeci de ani, din perioada postdecembristă, Guvernul a aprobat legea siturilor contaminate, care a fost trimisă pe procedură de urgenţă Parlamentului, ca următoarea sesiune, în septembrie, să şi fie pusă pe ordinea de zi a celor două camere, aprobată şi promulgată de Preşedinte”, a spus, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, Graţiela Gavrilescu.

În paralel, a adăugat ministrul, se caută metodele pentru închiderea acestor situri contaminate. „Deci cum trebuie să fie închise, că diferă de la sit la sit, de la haldă la haldă, pentru că sunt produse diferite depozitate. Am scris un proiect pe POIM (Programul Operaţional Infrastructura Mare – n.r.), prin care Ministerul Mediului să facă şi inventarierea tuturor siturilor contaminate, dar să şi identificăm măsurile de închidere a acestora”, a spus Gavrilescu.

Ministrul a adăugat că banii necesari pentru închiderea respectivelor halde ar putea proveni o parte din fonduri europene. „Bani ca să fie închise aceste halde, aceste depozite, aceste situri, o parte dintre ei, bineînţeles în urma unor proiecte a celor care sunt proprietarii acestora, o să poată să fie depuse de undeva din luna octombrie din fonduri europene, lucru care ne ajută foarte mult şi până atunci o să terminăm şi noi proiectul, care l-am preconizat ca până la sfârşitul lunii decembrie să avem proiectul închis”, a declarat ministrul Mediului.

Gravilescu a subliniat că banii nu se pot da de la Ministerul Mediului, ci din fonduri europene, în urma unui proiect pe care administratorul, proprietarul trebuie să-l scrie. Dar vicepremierul Graţiela Gavrilescu a evitat să menţioneze că proprietar este Statul Român, prin alte ministere!

Halda de steril de la Sasca Montană a fost permanent în atenția ONG-ului de mediu GEC Nera, în timp ce alt ONG din SUA și un voluntar din Lugoj au făcut mai multe monitorizări ale haldelor de steril de la minele de uraniu din zona Ciudanovița.

„La intrarea în Sasca Montană există o haldă de deșeuri miniere care a devenit etern neecologizată. Statul român nu s-a ocupat niciodată să facă ceva în zonă, deși a exploatat de peste 50 de ani cuprul. Voluntarii au monitorizat starea ei, iar atunci când bate vântul în Sasca Montană, poate Română, dar în mod sigur Slatina Nera sunt îmbâcsite de halda de deșeuri miniere, or ecologizarea ei nu poate fi doar vegetativă, prin plantări și înierbări cu specii puțin pretențioase la sol, declara în 2016, pentru www.expressdebanat.ro, Cornel Popovici Sturza, de la GEC Nera. Ce s-a schimbat de atunci? Doar numele miniştrilor care tot promit, promit, promit…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/