Ministrul Mediului lasă primarii să țină urșii cu labele sus! Nici măcar ursoaicele nu scapă de gloanțe

brown bear with cub in forest

Barna Tanczos a mai împușcat o victorie împotriva urșilor! Guvernul Cîțu a adoptat o ordonanță de urgență prin care primarii și viceprimarii decid ce se va întâmpla cu Moș Martin dacă pune laba în localitate.

Ordonanța de urgență permite autorităților locale să intervină imediat dacă un urs pătrunde în intravilanul localităților. Intervenția trebuie să fie făcută gradual, în primul rând prin îndepărtarea ursului prin diverse mijloace, urmată de tranchilizare și relocare în caz că revine și în final prin eutanasiere sau împușcare. Sigur, dacă ursul prezintă un pericol pentru echipa de intervenție, condusă de primar sau viceprimar și formată din jandarm, vânător și medic veterinar, exemplarul poate fi împușcat imediat. Poate se uită urât, poate mârâie…

Având în vedere că sibienii au executat un pui de urs speriat și hăituit de jandarmi mai ceva ca interlopii, se poate observa cum este evaluat pericolul pe care un urs îl reprezintă. Puiul a fost împușcat când încerca să se ascundă după un ghiveci de flori. Probabil și ursul din Caraș-Severin care a furat un sac de porumb din zona Ocolului Silvic Teregova este considerat un pericol de către ministru. Nici măcar ursoaicele cu pui nu scapă de bătaia puștii. Guvernul liberal e de acord ca ele să moară și puii să ajungă într-un adăpost. Totuși ce se întâmplă cu exemplarul ucis? Barna Tanczos s-a gândit și la asta! Blana și craniul ajung în proprietatea statului, adică se predau gărzilor forestiere.

Carcasa revine fondurilor de vânătoare. Datele care atestă mâncărimea degetului arătător pe trăgaci sunt ilustrative: 80% din autorizațiile de ucidere au fost îndeplinite, în timp ce doar 30% din autorizațiile pentru relocare au fost duse la bun sfârșit. Să nu mai spunem că nu există o metodă eficientă pentru a stabili numărul exact de urși în afară de cea folosită de Ghiță Pristanda pentru a număra steagurile. Până acum, avem conform datelor oficiale în jur de 50 de urși în Caraș-Severin (asta până să-l cunoască pe Barna Tanczos).

Dar asta nu e tot! Dacă un om cu scaun la cap încearcă să oprească „vânătoarea legală”, acesta riscă o amendă între 7.000 și 10.000 lei. Vorba urșilor rămâne emblematică pentru politica Ministerului Mediului condus de Barna Tanczos: „Mor, mor!”.