Ministrul Investițiilor, despre reforma pensiilor cuprinsă în PNRR: „Descurajăm ieșirile anticipate”

51330465429 44245d844c c
1000x100 (1)
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)
explo 1000x200

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că reforma pensiilor, cuprinsă în PNRR, prevede creșterea voluntară a vârstei de pensionare, dar și descurajarea ieșirilor anticipate. Cristian Ghinea afirmă că România deține un record european în ceea ce privește sumele alocate pentru pensii speciale.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a oferit mai multe detalii, în timpul vizitei efectuate la Timișoara, cu privire la reforma pensiilor cuprinsă în PNRR. Astfel, Cristian Ghinea a precizat că Guvernul nu s-a angajat la creșterea vârstei de pensionare, ci acest lucru ar urma să fie făcut voluntar.

Povestea cu creșterea vârstei de pensionare este o poveste, nu ne-am angajat la așa ceva. Ne-am angajat la a stimula oamenii să rămână mai mult în câmpul muncii, dar în mod voluntar. Practic, asta înseamnă că fiecare an în care-l muncești peste vârsta de pensionare la care ai dreptul ți se adaugă mai mult decât un punct la pensie. Deci cei care vor să rămână mai mult, vor avea o pensie mai mare la final”, a declarat ministrul Investițiilor.

De asemenea, Cristian Ghinea a afirmat că prin reforma pensiilor se dorește descurajarea ieșirilor anticipate, pe motiv că oamenii trebuie încurajați să muncească cât mai mult.

expressheadergeneral (1)
expresb 1000x100

În același timp, descurajăm puternic ieșirile anticipate la pensie. Dacă ieși anticipat la pensie, vei fi penalizat la punctaj, astfel încât să ieși cu o pensie mai mică. Ideea este că trebuie să încurajăm oamenii să muncească mai mult, dar, repet, în mod voluntar. În același timp, vom avea o formulă fixă de creștere a pensiei. (…) Să fim foarte clari, nu apare în PNRR problema cu pensiile pentru că așa m-am trezit eu. Aveam recomandare de țară de zece ani de la Comisie să facem un sistem de pensie echilibrat și echitabil. Nu avem un sistem de pensie echilibrat pentru că luăm din ce în ce mai mulți bani de la bugetul de stat pentru a plăti deficitul la sistemul de pensii. 17 miliarde de lei a fost acest transfer în acest an. Cu acești bani acopereai toate nevoile județului Timiș de fonduri europene”, a explicat ministrul Investițiilor.

Cristian Ghinea a mai adăugat că România cheltuie sume uriașe pentru plata pensiilor speciale, astfel că acestea ar urma să fie restructurate.

Nu avem un sistem de pensii echitabil pentru că 16% din el se duce la pensiile speciale. Ăsta este un record european. Vom avea o restructurare a pensiilor speciale, în sensul în care nu vor mai fi ieșiri anticipate. Dacă ar fi după mine, le-aș desființa pe toate. Trebuie să iei pensie în funcție de cât ai contribuit, dar mă mulțumesc și cu o variantă intermediară, în care nu mai ai aberații în care ieși la pensie cu 80% din ultimul salariu”, a detaliat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

1000 x 200 gif