Clădirile în paragină din Herculane, confiscate de stat!

Maria Grapini a avut un şoc când a văzut cum se prezintă unele clădiri de patrimoniu din centrul istoric al staţiunii de pe Valea Cernei, staţiune în care venea cu familia în anii de glorie ai acesteia, folosindu-se de anumite relaţii. La fel ca şi predecesoarea sa la Ministerul Turismului, Elena Udrea, a afirmat că se gândeşte la un proiect de lege prin care investitorii de genul lui Iosif Armaş, care a lăsat în paragină imobile de o valoare inestimabilă, să fie desproprietăriţi.

Grapini a promis, cu ocazia vizitei la Herculane, că va face o propunere de modificare legislativă foarte aspră pentru cei care au în proprietate obiective importante şi nu se îngrijesc de ele. „Iniţiez măsuri foarte dure. Cine şi-a asumat să cumpere aici trebuie să respecte. Cine nu respectă, propunerea mea este să se ajungă până la confiscare. Nu se poate! În Constituţie există dreptul de proprietate, dar tot în Constituţia noastră există nişte prevederi foarte clare legate de respectarea dreptului de vecinătate. Trebuie, conform vorbelor românești, să te întinzi cât îți este plapuma, dar nu poți să distrugi o zonă istorică, o zonă cu potențial turistic peste nivelul mediu european și cu niște lucruri unice. Pe mine mă interesează să punem aceste clădiri în funcţiune. Eu veneam aici, când era copilul mic, și e diferență, dar diferență negativă. Și izvoarele, și clădirile sunt mult mai deteriorate. Este de neînțeles, pentru că noi spuneam că statul este cel mai prost administrator, dar iată că aici majoritatea clădirilor sunt pe mâini private și sunt la fel de proaste”, a spus Grapini.

Constrânşi să investească

Prima măsură dispusă de ministru a fost inventarierea tuturor clădirilor importante din staţiune, fie ele proprietate a statului sau private, pentru a se vedea ce se poate face pentru repunerea lor în circuit. Totodată, vor fi trecute în revistă proiectele care există deja pentru renaşterea staţiunii. ,,Apoi discut cu administrația locală, să vedem ce proiecte are pentru 2014-2020, să vedem cum putem să repunem în finanțarea europeană reabilitarea mai multor clădiri istorice. Şi administrația locală trebuie să facă eforturi pentru alte lucruri, cum ar fi drumuri, canalizare și așa mai departe. Acesta este primul pas, să ierarhizăm proiectele și să vedem clar câte putem face anul acesta și câte anul viitor. Pentru că majoritatea clădirilor sunt în sistem privat, trebuie să găsim acea modalitate de constrângere care e în pregătire”, a explicat Maria Grapini.

Infrastructură modernizată

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Dacă unele proiecte sunt de amploare şi necesită timp, există şi investiţii care nu suportă amânare, este de părere reprezentantul Guvernului. Drumurile, reabilitarea izvoarelor sau promovarea staţiunii sunt doar câteva dintre priorităţile stabilite de ministru. Primarul Nicuşor Vasilescu spune că aceste lucruri sunt şi în vederile sale, dar că pentru o mai bună gestionare a banului public trebuie să implementeze proiectele într-o anumită ordine. „Trei ani am stat și am așteptat Consiliul Județean să ne ajute. Mi-a promis că va face, pentru că drumul e județean și nu aveam noi niciun drept. Anul trecut a fost inclus în programul 577. Acum o lună de zile am organizat licitația, nu am adjudecat încă câștigătorul, dar suntem pe drumul cel bun. Le vom face pe fonduri guvernamentale. În proiectul unde sunt incluse 17 străzi, 5 poduri și parcul central nu am putut să includem și drumul de intrare în Herculane. Nici noi nu suntem mulțumiți, drumurile sunt cum sunt, dar acum avem pe tot ce înseamnă stradă în Băile Herculane proiect de reabilitare apă și canal. Înainte de alegeri puteam să demarez proiectul, dar l-am întârziat intenționat, mi-am asumat pierderile de voturi. Nu puteam să asfaltez și să fac trotuarele înainte de apă și canal”, a precizat edilul-şef.

 

,,Nu are importanță culoarea politică, eu aparțin altui partid, dar nu mă interesează. Eu voi face echipă cu Primăria de aici să scot stațiunea din nenorocirea în care este. Băile Herculane trebuie să aibă altă față până anul viitor în sezon. Nu terminăm într-un an, dar anul acesta trebuie să facem ceva. Asta este ținta mea, ca Băile Herculane să fie pe harta europeană”, Maria Grapini, Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism

publicitate si promovare online banner maxagro

Comments

  1. ALEXANDRU NEMOIANU says:

    De mai multa vreme scandalul cu Baile Herculane zguduie lumea romaneasca.Totusi ,pana acuma,acel Armasu,inca nu este urmarit si inlantuit.Dar oare cel care il acopera de ani de zile,cel care a fugit prin FSN,PDL si a esuat in PNL sa nu aiba vina?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/