Ministrul Grapini a uitat ce a promis!

Milenara staţiune din Caraş-Severin se poate transforma uluitor în cazul în care toate proiectele gândite pentru modernizarea sa vor fi finalizate.

Inclusă în 2011 alături de Borsec şi Sulina într-un proiect de reabilitare şi modernizare a destinaţiilor turistice realizat în parteneriat de către primărie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Băile Herculane ar fi trebuit să fie astăzi total schimbată. Pentru modernizarea staţiunii de pe Valea Cernei au fost declarate eligibile şi aşteaptă să fie implementate proiecte care, însumate, depăşesc 30 de milioane de euro. Deocamdată însă, foarte puţine dintre acestea au demarat efectiv şi aproape toate au fost stopate după câteva luni, din cauza faptului că Guvernul nu a acordat finanţarea pentru care s-a obligat.

Prezent la Băile Herculane în vara acestui an, ministrul Turismului, Maria Grapini, a promis că „Perla Banatului” se află pe lista sa de priorităţi şi a garantat că proiectele vor merge mai departe. Au fost doar vorbe în vânt, deoarece nici măcar pentru obiectivele aflate în lucru la data vizitei, cum ar fi cinematograful 3D, nu s-au acordat sumele necesare finalizării proiectelor. Primarul Nicuşor Vasilescu şi reprezentanţii administraţei locale sunt singurii care se zbat cu adevărat pentru continuarea investiţiilor în staţiune. Fără prea mare folos însă, deoarece dezinteresul manifestat de executiv, dar şi de oamenii politici care ar putea interveni pentru ca Băile Herculane să renască într-adevăr, învinge deocamdată orice efort al edilului-şef. Vasilescu a făcut mai multe demersuri pentru obţinerea banilor sau măcar pentru transferarea proiectelor de la Ministerul Turismului la cel al Dezvoltării, unde se mai găsesc ceva fonduri. Răspunsurile primite de la Grapini, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, sau Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice, confirmă blocarea pentru moment a proiectelor pentru turism. Situaţia de la Băile Herculane nu e unică, e identică şi la Borsec, dar asta nu încălzeşte pe nimeni.

Doar 100.000 de lei din 32 de milioane de euro!

Administraţia locală nu s-a grăbit, aşa cum s-a întâmplat în destule oraşe din ţară, să facă lucruri mărunte, pentru a câştiga repede capital electoral, iar asta este de apreciat. Cu riscul de a-şi atrage critici, primarul Vasilescu şi echipa sa au gândit alături de Ministerul Turismului şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare o strategie amplă, pentru ca staţiunea să crească din toate punctele de vedere. Includerea proiectelor sub umbrela Naţiunilor Unite garantează realizarea investiţiilor, însă termenul de finalizare ar putea fi mult întârziat din cauza lipsei de finanţare din partea Guvernului.

Lucrările de reabilitare a podurilor de piatră şi de fontă şi a îndiguirii râului Cerna au fost sistate după ce executantul a realizat lucrări în valoare de peste 400.000 de euro. Proiectul în valoare de 8,1 milioane lei este realizat doar în proporţie de cinci la sută şi asta pentru că executantul nu a primit niciun leu.

Situaţia este similară şi în cazul proiectului care vizează înfiinţarea centrului multicultural „Hercules”, prin reabilitarea cinematografului şi extinderea cu un corp de clădire. Valoarea proiectului este de 2,8 milioane lei, dar până acum nu au fost achitate decât studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi o sumă de doar 107.000 lei pentru lucrările executate. Ministrul Grapini a vizitat cinematograful, a văzut stadiul lucrărilor şi a promis deblocarea sumelor necesare pentru continuarea lucrărilor, dar de atunci nu s-a mai mişcat un deget. În 2010 a fost aprobat proiectul de reabilitare a traseelor turistice montane, în acest sens fiind alocată suma de 1,6 milioane lei. S-au plătit până acum doar documentaţiile de avizare, proiectul tehnic şi consultanţa pentru achiziţii publice, care însumează 100.000 de lei. Ordinul de începere a lucrărilor întârzie din cauza banilor pe care Guvernul susţine că nu-i are.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Un alt proiect foarte important pentru Băile Herculane, finanţat prin HG 577/1997, este legat de reabilitarea şi extinderea reţelei de apă potabilă şi canalizare menajeră. Este un proiect în valoare de 4,5 milioane lei, dar până în momentul de faţă s-au alocat doar 100.000 de lei, contravaloarea proiectului tehnic. Lucrările au fost începute în 2012, dar la finele lunii aprilie a acestui an constructorul a depus o adresă de sistare a lucrărilor ca urmare a nedecontării lucrărilor efectuate până la acea dată, lucrări evaluate la 600.000 de lei. Administraţia locală aşteaptă aprobarea de la Ministerul Dezvoltării şi Guvern pentru începerea lucrărilor la Drumul Judeţean 608 D (DN 6 Băile Herculane) şi modernizarea Străzii Gării.

Prin Ministerul Culturii ar trebui realizată finanţarea pentru restaurarea, reabilitarea şi conservarea Vilei Elisabeta. Proiectul este realizat în proporţie de 65 la sută, lucrările fiind oprite în prezent ca urmare a sistării finanţării. Administraţia locală a făcut sesizări către minister, către Direcţia de Cultură, pentru că din cele 3.000.000 de lei, cât e valoarea proiectului, a fost achitat puţin peste jumătate. Prin Compania Naţională de Investiţii se va reabilita, moderniza, dota şi extinde Căminul Cultural din Pecinişca. Lucrările sunt finalizate în proporţie de 90 la sută, dar în momentul de faţă Compania Naţională de Investiţii a reluat procedura de licitaţie pentru lucrările rămase de executat, după ce prima firmă a intrat în faliment.  De fapt, aceeaşi soartă au avut-o sau riscă să o aibă şi alte societăţi comerciale care au contractat lucrări la Băile Herculane sau Borsec, pentru că şi această staţiune se află în aceeaşi situaţie. Acest aspect a fost atins de fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, care a afirmat că, din cauza stopării plăţilor de către Guvern, două firme sunt deja în faliment, iar alte două în insolvenţă, în timp ce încă patru companii refuză să mai lucreze, pentru că nu şi-au primit banii pentru lucrările efectuate deja. ,,Numai una dintre firme are de recuperat circa 800.000 de euro, pentru lucrări deja effectuate, dar nedecontate de către Guvern”, a explicat primarul Vasilescu.

Lucrurile se mişcă mult mai bine acolo unde finanţarea nu depinde de Guvern. Reabilitarea izvoarelor termale publice, un proiect de 280.000 de lei, finanţat prin contract de sponsorizare cu BCR, este finalizată în proporţie de 75 la sută. Izvoarele Neptun 2, Neptun 3 şi Diana au fost deja puse la punct, lucrări de executat mai fiind doar la izvorul Venera. Primarul Vasilescu are şi o serie de proiecte europene pentru renaşterea staţiunii. Un prim proiect, în valoare de 8,9 milioane lei, urmăreşte modernizarea a patru străzi din zona centrală, reabilitarea unui pod pietonal şi contruirea unui pod rutier peste Cerna. S-a ajuns în prezent la faza depunerii proiectului tehnic. Un alt proiect cu finanţare europeană în valoare de 19 milioane de lei prevede construirea unei centrale fotovoltaice care va acoperi consumul de energie electrică plătit în prezent de Consiliul Local: iluminat stradal, şcoli, grădiniţe, creşă, Casa de Cultură, Căminul Cultural etc. În cazul acestui proiect urmează să fie anunţată licitaţia. Pentru promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, se află în derulare proiectul ,,Băile Herculane. Emblema turistică a Banatului Montan”, în valoare de 950.000 de lei.

Cu alte cuvinte, proiecte sunt şi nu puţine sau lipsite de importanţă. Realizarea lor nu e pusă la îndoială, toate fiind declarate eligibile şi bucurându-se de aprobarea finanţării, numai că banii întârzie să vină de la Guvern şi asta amână finalizarea lor.

 

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/