Ministrul Energiei, la Reșița: „Există un plan de acțiune pentru salvarea UCMR!”

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie, a fost prezent astăzi la Reșița pentru o vizită de lucru la UCMR. Oficialul de la centru a explicat că a elaborat un plan de acțiune prin care se dorește salvarea uzinei care în momentul de față are mari probleme financiare.

Deși contractele pe care societatea le are în derulare cu Hidroelectrica aduc comenzi de milioane muncitorilor din uzina reșițeană, datoriile pe care le are din trecut sunt o reală piedică în calea evoluției societății. Ministrul a fost astăzi la sediul uzinei, unde a purtat discuții cu toți factorii implicați, dar s-au și luat o serie de măsuri, toate fiind cuprinse într-un plan de acțiune ce va ajunge în mâna mai marilor cu putere de decizie.

„În ultimele 7-8 luni, societatea a derulat contracte în valoare de 10 milioane de euro, primite de la Hidroelectrica, ceea ce este un lucru bun. Mai bine este că în următorii ani Hidroelectrica va lansa un program ambițios de investiții, în valoare de 300 de milioane de euro pentru retehnologizarea mai multor hidrocentrale. UCMR are șansa să prindă aceste contracte, a declarat ministrul, astăzi, la Reșița. În plus, aceeași societate are mari șanse să „prindă” și modernizarea unei salbe de microhidrocentrale, aspect care ar aduce alte venituri uzinei reșițene.

Pregătiri pentru licitații internaționale

Pe lângă contractele pe care UCMR le are cu Hidroelectrica, o firmă din SUA va analiza potențialul societății, astfel încât uzina să fie evaluată. În funcție de rezultatul analizei se va cunoaște dacă societatea se poate înscrie și la alte licitații pentru obținerea unor contracte valoroase în alte țări, cum ar fi Turcia sau India. Pe lângă studii și analize, oficialii Guvernului poartă discuții cu cei din conducerea BCR, pentru ca statul român să poată prelua datoria de milioane a uzinei, care și în momentul de față este o piedică în fața participării la licitațiile internaționale.

Ministrul Energiei i-a asigurat pe liderii de sindicat că în perioada următoare nu vor fi diponibilizări și s-a bucurat că a putut să poarte un dialog civilizat cu reprezentanții muncitorilor. Răzvan Nicolescu a precizat că a venit la Reșița pentru o analiză concretă, la fața locului, la insistențele deputatului PSD de Caraș-Severin, Ion Mocioalcă, și că va reveni și în perioada următoare pentru a analiza evoluția planului de acțiuni pe care intenționează să-l pună cât mai repede în aplicare. „UCMR nu este o problemă de campanie pentru PSD, ci a fost și va rămâne problema noastră, a tuturor”, a subliniat vicepreședintele social-democrat, prezent la conferința de presă susținută de ministrul Energiei.