Ministrul Energiei a făcut ceva concret pentru UCM Reșița! A stabilit termene! [VIDEO]

Reșița a fost astăzi gazda unui nou ministru, decis să repună pe roate UCMR-ul. Bineînțeles, s-a făcut vorbire despre o nouă analiză a activității uzinei, despre potențialul ei și despre necesitatea de a o menține. Ce am aflat concret? Că s-au cerut termene pentru contractele UCM Reșița.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a venit astăzi la Reșița cu o țintă clară: să analizeze activitatea UCMR și să descopere care sunt șansele de redresare a uzinei. E lesne de înțeles că nu avea cum să descopere soluții tămăduitoare doar din analiza de astăzi. Dar, la fel cum au făcut oficialii dinaintea lui care s-au considerat salvatorii UCM, nici nu a vrut să audă de concluziile altor vizite care au avut aceeași țintă. Așa că o luăm de la capăt cu analizele.

„Din analiza pe care am avut-o la UCMR împreună cu Hidroelectrica și Hidroserv, ne-a rezultat foarte clar interdependența sau legătura foarte puternică dintre aceste două companii și UCM Reșița și faptul că trebuie să venim să avem un dialog și să găsim soluții concrete de moment, pentru că vulnerabilitatea există atât la UCM, cât și în celelalte două companii. Peste 80 la sută din lucrările de mentenanță și întreținere pe care le are în acest moment în desfășurare Hidroelectrica sunt făcute împreună cu Hidroserv și printr-o legătură cu UCM.

Am punctat toate contractele care sunt în derulare cu termene concrete, grafic de plăți și posibilități de a debloca unele sume în avans, posibilități legale și vreau să zic că am găsit punctual, pentru fiecare lucrare de la ora actuală, cu termene, cu un calendar stabilit de comun acord, care, dacă va fi respectat, nu vom avea probleme. Toate cele 3 companii vor face informare direct către mine pentru rezolvarea punctuală a fiecărei probleme, a fiecărei investiții și sunt convins că vom respecta cu toții acest calendar”, spune ministrul Petcu.

YouTube video

Din câte se pare, în centrul discuțiilor pentru salvarea UCMR s-au aflat… termenele. „Astăzi am discutat termene concrete pe fiecare contract. Unele care ar fi trebuit să înceapă, altele care erau blocate și am găsit soluții să le deblocăm și altele pe care trebuie să le închidem, să le facem recepții. Am discutat pentru toate termene concrete și toate cele 3 companii separat mă vor informa despre respectarea acestor termene”. 

Pentru că ministrul a recunoscut singur că UCM e greu să se redreseze fără ca Guvernul să intervină, de la conferința de presă susținută la sediul ALDE nu au lipsit nici promisiunile că uzina va fi vizitată, în cel mai scurt timp, de specialiști. „Săptămâna viitoare, doi dintre consilierii mei specializați pe restructurare, insolvență și reorganizare se vor deplasa la UCM, împreună cu cineva de la Hidroelectrica, să se stabilească procedura legală prin care putem să salvăm partea productivă din UCM, astfel încât ea să fie dusă într-o zonă de siguranță pentru contractele viitoare pe care UCMR e posibil să le presteze pentru Hidroelectrica. Am cerut ca această analiză să se desfășoare în regim de urgență pentru că vreau să pun pe masa Guvernului, să aduc în atenția domnului prim-ministru soluțiile pe care le propunem noi pentru salvarea activității care mai există. Când vom avea ceva concret, vom comunica de la centru care va fi procedura prin care vom salva această parte productivă care încă funcționează și care poate lejer să își acopere cheltuielile și chiar să realizeze un mic profit. Problema este istoricul, aproape imposibil de stins”.

Până acum, doar minciuni?! Nici vorbă despre naționalizare sau convertirea creanțelor în acțiuni!

S-a tot vehiculat până acum că UCMR va scăpa de datorii prin convertirea creanțelor în acțiuni ale statului, dar, din ce spune ministrul Toma Petcu, totul era o minciună.

„Naționalizările în cadrul unui stat membru al Uniunii Europene nu sunt posibile, că ar însemna că trebuie să ieșim din UE și apoi să facem naționalizările. Poate faceți comparație cu vecinii noștri sârbi, care însă pot face asemenea lucrări. Dar această naționalizare nu este posibilă. Absolut sub nicio formă. Nu știu cine a vehiculat acest lucru, dar ori nu a fost bine informat… Nu comentez ce a fost înainte. Soluția este separarea activității de producție de la UCMR. Convertirea creanței în acțiuni e o procedură care nu a reușit nicăieri, până la ora actuală, s-a încercat și cu Rompetrol și nu s-a reușit pentru că legea nu e foarte clară, iar pe Legea Concurenței nu cred că vom reuși să o facem”.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/