Ministrul Educației: La liceu intră elevi inteligenți, dar nu ies la fel de performanți. Modelele nu mai sunt adecvate

daniel david, ministrul educatiei

„Performanța la nivel de liceu nu arată bine. Modelele pe care le avem acum nu mai sunt adecvate și trebuie schimbate”, a spus Daniel David, ministrul Educației, la dezbaterea planurilor-cadru pentru liceu care are loc, marți, la Timișoara.

„La orice date ne uităm, PISA sau alte rezultate internaționale, performanța la nivel de liceu nu arată bine. Intră tineri inteligenți, creativi, cu inteligență și creativitate similare celor pe care le vedem și în alte țări vestice, nu ies oameni la fel de performanți. Asta mie îmi spune că modelele pe care le avem în zona învățământului liceal, în acest moment, nu mai sunt adecvate, trebuie să le schimbăm.”, a spus Daniel David în intervenția avută la dezbaterea organizată de Ministerul Educației, la Timișoara.

Ministrul a vorbit și despre descentralizarea procesului educațional, un element central al noilor planuri-cadru pentru liceu. David a explicat că aproximativ 15% din numărul total de ore va fi flexibil, lăsând elevilor posibilitatea de a alege discipline, în funcție de interesele lor. În plus, școlile vor avea mai multă autonomie în stabilirea curriculumului de specialitate.

„Nu mai este ministrul cel care decide din cabinet, prin ordin de ministru, numărul de ore și obligativitatea orelor, din București până în vârful munților Apuseni. (…) Întrebarea este: este această descentralizare prea mare pentru nivelul la care suntem acum? Vor putea alege elevii împreună cu părinții? Vor alege calea ușoară? Recentralizăm unele lucruri? Cât le recentralizăm astfel încât totuși să mergem pe un sistem modern, în care țintim într-un final educație personalizată, astfel încât școli cu același profil să poată să își personalizeze totuși profilul., a adăugat Daniel David.

El a reiterat și importanța echilibrului între componente esențiale pentru pregătirea elevilor: știință și religie, cultură națională, consiliere și orientare. „Cum vrem să arate absolvenții noștri când termină liceul? Buni specialiști, nivel de calificare 3-4, buni cetățeni – adică români protectori ai democrației – și oameni mulțumiți de propria viață, echilibrați psihologic”, a mai spus David.

„Civilizația noastră s-a fondat pe acești doi piloni, știință și religie”, a spus ministrul. În privința culturii naționale, David a menționat că este necesară o regândire a materiei, inclusiv introducerea Geografiei României și Istoriei românilor într-un format actualizat. David a punctat și că orientarea și consilierea trebuie să capete un rol mai important. „Toți ne plângem de consumul de droguri, de comportament alimentar nesănătos, sex neprotejat, agresivitate. Am venit cu propuneri noi legate de stil de viață sănătos”, a mai precizat ministrul.

Următorii pași: programe, manuale și formarea profesorilor

Potrivit lui David, schimbarea planurilor-cadru este doar începutul procesului de reformă. Urmează elaborarea programelor școlare, adaptarea manualelor și instruirea profesorilor.

Dezbaterea de la Timișoara este ultima din seria de patru, după București, Cluj-Napoca și Iași, organizată de Ministerul Educației, în format fizic, pentru noile planuri-cadru de liceu. Potrivit calendarului anunțat de minister, dezbaterea care va marca finalul etapei de consultare publică va avea loc online, pe 6 martie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/