Mitropolitul Banatului Ioan Selejan i-a mulțumit ministrului Educației Daniel David pentru menținerea religiei în școală și a făcut un apel ferm pentru depolitizarea sistemului educațional.
Intervenția ÎPS Ioan Selejan a avut loc în cadrul dezbaterii care are loc marți, la Timișoara, cu privire la planurile-cadru pentru învățământul preuniversitar. „L-am ascultat pe domnul ministru și, mai întâi, vreau să-i spun un respectuos thanks pentru că nu l-a scos pe Hristos din școală. Și vă mulțumim și dumneavoastră, profesorilor, și vă doresc să rămâneți colegi de catedră, de cancelarie cu Hristos mai departe.”
Mitropolitul Banatului a subliniat că educația nu este doar despre acumularea de informații, ci și despre formarea morală a tinerilor, amintind că școala are un rol esențial în transmiterea valorilor.
Mitropolitul a adus în discuție și politizarea funcțiilor de conducere din școli. „Domnule ministru, este un murmur prin lumea învățământului: să fie depolitizat! Să intre oameni de vocație și de capacitate în funcțiile de conducere”, a spus ÎPS Ioan Selejan.
Pentru a ilustra problema, Mitropolitul a recurs la o metaforă: „Mergând pe jos, pe ulițele cetății Timișoara, m-am întâlnit cu un om. Și ducea în spinare un triunghi dreptunghic din lemn. Și m-am închinat, «Doamne, cine o fi omul acesta că umblă cu un triunghi dreptunghic prin cetate»? Mă apropii de el, mă uit mai bine și cine credeți că era? Pitagora. Și l-am întrebat: «Maestre, unde predai?» Și mi-a zis: «La Școala 152». Și zic eu: «Cumva ești director acolo?»; – «Nu sunt, pentru că nu m-am înscris în niciun partid»”.
„Doamna inspector, spuneți aici în fața acestor distinși oameni, dacă cumva v-ați întâlni cu Pitagora prin oraș, l-ați numi director la o școală în Timișoara?”, a provocat-o mitropolitul pe Aura Danielescu (n.r, consilier județean PSD), inspector școlar general al IȘJ Timiș. „Cred că la Timișoara și în Timiș noi suntem bine, Înaltpreasfinția Voastră”, i-a răspuns Danielescu. „Vă rog, acum la sfârșit, cu multă putere, să-l pălmuiți pe Pitagora”, a încheiat ÎPS Ioan Selejan.
Mitropolitul Banatului a avut și un mesaj pentru profesori, comparându-i cu plugarii care lucrează pământul „Dumneavoastră nu lucrați cu semiconductori, ci cu cea mai complexă materie din univers – creierul omului. Și acest creier vi l-a încredințat societatea, părinții, să-l plugăriți. În fiecare zi. Ce va ieși de acolo? Ce răsare de acolo? Răsare mintea, inteligența și apoi picură Dumnezeu înțelepciunea. (…) Dumnezeu să vă ajute să brăzdați mai fin decât laserul creierul, cea mai importantă materie din univers pe care v-a încredințat-o societatea.”
În final, Mitropolitul Ioan a atras atenția asupra riscurilor unei descentralizări excesive a educației, subliniind că învățământul trebuie să păstreze o direcție clară și unitară. „Nu cumva alunecăm pe o dezorganizare? Mi-e teamă să nu fie prea mult subiectivism, fiecare școală cu legea ei, cum erau cetățile antice, fiecare oraș-cetate era țara lui. Sunt de acord, undeva în munți, la copii acolo, să poți să adaptezi niște ore, dacă vrei să rămână acolo, specifice muntelui, dar totuși să avem grijă. Să rămână o linie verticală și precisă a ceea ce înseamnă învățământul românesc”, a spus ÎPS Ioan.